Videospeler inladen...

Noord-Korea pakt uit met "krachtigste ballistische raketten ter wereld"

Bij een militaire parade in Pyongyang heeft Noord-Korea  nieuwe ballistische raketten getoond. Volgens Noord-Korea kunnen ze ook vanaf een onderzeeër worden afgevuurd. Het nieuws is duidelijk gericht aan de nieuwe Amerikaanse administratie van Joe Biden. 

Staatspersbureau KCNA had het zelfs over "het krachtigste wapen ter wereld" [sic]. Er werden ook raketwerpers en tanks getoond bij de parade, die het slotstuk vormde van een congres van de Arbeiderspartij.

Noord-Korea beschikt al een tijdje over intercontinentale raketten waarop atoomwapens kunnen worden geplaatst. Ook is het land al enkele jaren testen aan het uitvoeren met raketten die onder het wateropppervlak gelanceerd worden. 

Dat laatste is een stap naar de ontwikkeling van de inzet van raketten via duikboten. Omdat die laatste veel moeilijker te detecteren zijn, is de impact ervan groot. 

Het machtsvertoon in Noord-Korea komt niet toevallig enkele dagen voor de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden in de VS de eed aflegt. Toenaderingspogingen met president Donald Trump liepen uiteindelijk af op een sisser na een bizarre top, waarbij Trump er plots de stekker uit trok. 

Noord-Korea is volledig geïsoleerd, de economie draait vierkant en intussen zijn er ook besmettingen met het coronavirus. Leider Kim Jong-un gaf eerder aan "dat de meerjarenplannen niet geslaagd zijn". 

Meest gelezen