Videospeler inladen...

Meneer Van Grieken: wij omvolken dit land niet, wij bevolken het

Voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang en andere leden van zijn partij namen het woord "omvolking" in de mond bij de voorstelling van de cijfers van Statbel over de herkomst van de bevolking in België. Dat stuitte niet enkel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) tegen de borst, maar ook gewone mensen zoals Orsi Lukács uit Hongarije die al 15 jaar in ons land woont.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) hoort bij de 19,7 procent van de bevolking in ons land die Belg is met een buitenlandse achtergrond, volgens Statbel. Ikzelf hoor bij de 12,4 procent die in dit land woont, maar een andere nationaliteit heeft. Ik voel me niet geviseerd door het narratief van “omvolking” van voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang, maar ik vind het absoluut mijn taak, mijn burgerplicht zelfs, om mijn stem te laten horen, in naam van die 12,4 procent.

Mijn nationaliteit is een deel van mijn identiteit: ik lees veel in mijn moedertaal (Hongaars), ik koester de herinneringen aan mijn jeugd in mijn geboorteland, ik hou contact met mijn familie en vrienden die er wonen en ik volg (vaak met pijn in het hart) de actualiteit ginder.  

Maar ik ben veel meer dan dat, veel meer dan iemand met een buitenlandse nationaliteit. Mijn identiteit wordt bepaald door veel andere factoren. Mijn rol als mama en echtgenote doet er hier, in deze kwestie niet toe, mijn werk als vertaler evenmin, maar hoe ik hier in België tussen de medemensen leef, wat ik hier allemaal doe, dat telt wél.

Jeroen Meus

Ik durf te stellen dat ik – hoewel ik hier niet geboren ben – voor een groot deel wel Belg ben geworden. Ik kook met Jeroen Meus, ik zing met Hannelore Bedert, ik neem Dimitri Verhulst van de bib mee en ik droom over "De helaasheid der dingen", ik lach en huil met Raf en Mich Walschaerts en Lieve Blancquaert, ik kijk naar Dieter Coppens en Bart Schols en hun gasten, en de laatste tijd heb ik ze moeten missen, maar oh hoe graag applaudisseer ik samen met de kinderen voor theater Froe Froe. En dat is nog maar een heel beperkt lijstje hé.

Ziet u het, meneer Van Grieken? Snapt u het? Je hoeft niet eens officieel Belg te zijn om met hart en ziel jezelf onder te dompelen in de rijke en vernieuwende Belgische cultuur, kunst en media, om jezelf te omringen met super lieve, warme Vlaamse aborigins, om een fijne band te hebben met dit klein land en om door dit alles uiteindelijk als Belg in aanmerking te komen.

In "De afspraak" op Canvas van 13 januari 2021 liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zich misnoegd uit over het "omvolkingsdiscours" van Vlaams Belang. Dat gesprek kan je hier herbekijken (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Doorsnee boven groots

In de plaats van "pluimen in mijn gat te steken die niet voor mij waren bedoeld" draag ik ook zelf mijn steentje bij en maak ik mezelf, als buitenlander dus, nuttig voor de Belgische/Vlaamse samenleving. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind en vooral omdat ik een voorbeeld neem aan zeer veel mensen in deze Belgische samenleving, mensen die me veel hebben bijgeleerd, die enorm vriendelijk, open en behulpzaam zijn. 

Ik neem zeker geen grootschalige initiatieven en kan moeilijk duizenden mensen op straat brengen zoals politici dat doen, maar naast het feit dat ik niet verkiesbaar ben, verkies ik doorsnee boven groots: ik ben klasouder, vrijwilliger bij de sportclubs van onze drie dochters en buurvrouw die klaarstaat om te helpen. Heel gewoon dus, maar daarom niet onbeduidend. 

Zo zijn er echt nog heel veel mensen, meneer Van Grieken, maar u ziet ze niet of doet alsof u ze niet ziet. Het is gemakkelijk (en vanuit partijstrategisch perspectief waarschijnlijk ook productief) om "omvolking" te roepen, zonder enige duiding. 

Labels

Volgens de statistiek ben je alleen maar Belg als jij en één van je ouders bij de eerste inschrijving in het bevolkingsregister als Belg ingeschreven waren. Door deze manier van tellen zijn een heleboel mensen rondom mij statistisch geen Belg. Nochtans wonen ze hier langer of even lang en ook even graag als ik.  

Het maakt voor ons niet zoveel uit tot welke categorie wij volgens Statbel behoren. Labels zijn sowieso ons ding niet. We voelen ons verbonden met België en op basis van onze dagelijkse ervaringen menen we dat ook Belgen ons graag zien. We willen wel geen wapen zijn in handen van politici die ons als schild willen gebruiken om te verdelen.

Wij omvolken niet, wij bevolken. Wij bevolken de scholen met onze kinderen, wij bevolken de straten met onze glimlach voor onze medemens, wij bevolken de concertzalen, de musea, de sportvelden. Belg of niet, wij bevolken dit land.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen