Oudste Limburgse vrouw ooit (109) is overleden

In Bilzen is Josina De Vries (109) overleden. Dat meldt Het Belang van Limburg. Zij was niet alleen de oudste vrouw van onze provincie maar zelfs de oudste Limburgse ooit. Volgende week zou ze 110 jaar geworden zijn.

In woonzorgcentrum Sint-Jozef in Bilzen is de oudste Limburgse eergisteren overleden. 109 jaar was Josina De Vries, en daarmee was ze de oudste Limburgse vrouw ooit. Volgende week zou ze 110 geworden zijn. Haar geheim was veel bewegen. "Ik heb heel veel oefeningen gedaan", vertelde ze een jaar geleden bij Radio 2 Limburg. "Lopen, fietsen en heel veel zwemmen." En dat wordt bevestigd door haar dochter. "Ze is heel haar leven erg sportief geweest", zegt dochter Margriet. "Ik denk dat ze veertig jaar lang iedere dag gezwommen heeft. En tot vorig jaar deed ze nog oefeningen met elastieken. Het laatste jaar heeft ze wel wat ingeleverd van haar fysieke vermogen."

Ze heeft een actief en goed gevuld leven gehad
Dochter Margriet

De Limburgse maakte zelfs de twee wereldoorlogen nog mee. "Dat is heel bijzonder," beaamt dochter Margriet. "Ze heeft ook een actief en goed gevuld leven gehad. Ze hadden een textielbedrijf en mijn moeder werkte mee in de zaak. Dat was in die tijd speciaal, want de meeste vrouwen werden huismoeder. Zij had een eigen leven en een eigen mening. Mijn moeder heeft een leuk leven gehad, dat heeft ze erg goed gedaan."

Josina had 5 kinderen en 16 kleinkinderen. Vorig jaar, bij haar 109de verjaardag, kreeg ze nog felicitaties van het paleis. 

Bekijk hier een filmpje uit ons archief:

Videospeler inladen...

Meest gelezen