Oversterfte door corona in Oost-Vlaanderen: minder doden in Maarkedal, meer in Wortegem-Petegem

Er zijn voor het eerst volledige cijfers over de onder- en de oversterfte in ons land in 2020 en daarbij zijn er grote verschillen tussen Oost-Vlaamse gemeenten. Statbel verzamelde alle gegevens. In heel het land vielen er 17 procent meer doden dan anders, die oversterfte is grotendeels te wijten aan het coronavirus. 

(klik op de kaart voor de gegevens per  gemeente of lees erronder verder)

Oversterfte betekent dat er meer mensen sterven dan andere jaren, ondersterfte dat er net minder overlijdens zijn. Er zijn in Oost-Vlaanderen grote regionale verschillen. De grootste oversterfte wordt genoteerd in Wortegem-Petegem en Nazareth. Volgens Statbel is er daar een oversterfte van ruim 40 procent. “Dat kan kloppen”, reageert burgemeester Danny Claeys (CD&V) van Nazareth. “We hebben eind vorig jaar een ernstige coronauitbraak gehad in een woonzorgcentrum in Eke. Het was zelfs zo erg dat daar het leger enkele weken moest komen helpen.”

Ook in Wortegem-Petegem was er een grote uitbraak in woonzorgcentrum De Linde. “Ook daar is het leger komen helpen, en vielen er heel wat doden te betreuren”, reageert burgemeester Luc Vander Meeren (Open VLD).  “Daarnaast hebben we hier ook een sterk verouderde bevolking. Dat kan mee een verklaring zijn.”

 Er was oversterfte in de grote meerderheid van de Oost-Vlaamse gemeenten. Onder meer Lierde, Merelbeke, Erpe-Mere, Sint-Gillis-Waas en Moerbeke werden opvallend zwaar getroffen met oversterfte van ruim 30%.

Ondersterfte nauwelijks te verklaren

Zoals bekend hebben corona en de bijhorende lockdown ook positieve invloeden op het sterftecijfer. Door de lockdown gebeurden minder verplaatsingen en dus ook minder fatale verkeersongelukken. “Huisartsen in Laarne merken op dat er dit jaar ook minder gevallen van de klassieke griep te noteren zijn”, zegt burgemeester Andy De Cock (Open VLD) van Laarne. In Laarne was er vorig jaar een ondersterfte: er overleden 4,2 procent minder mensen dan gemiddeld. “Maar ik durf mij niet aan een verklaring te wagen. Er was een nochtans een beperkte uitbraak in de woonzorgcentra. Ik denk dat we gewoon geluk hebben gehad.” 

Ook in Maarkedal tast men in het duister naar een verklaring. Daar stierven vorig jaar  10,7 procent minder mensen. “Vreemd, want we hebben in Maarkedal 3 woonzorgcentra”, zegt burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA). “Daar wonen 300 mensen, en dat is zowat 5 % van de hele bevolking. Er zijn enkele uitbraken geweest, maar gelukkig hebben we dat heel snel kunnen onder controle krijgen. Maar of daar nu de verklaring is te zoeken, zou ik niet weten.”

Behalve in Maarkedal en Laarne, is er ook ondersterfte in Ronse, Horebeke, Buggenhout, Zelzate. Assenede, Eeklo en Sint-Lievens-Houtem zijn blijven stabiel in vergelijking met voorgaande jaren.

Meest gelezen