Radio 2

Piraat van Steendorp gaat Donau afvaren met boot: “Ik maak er een echte piratenboot van”

De Piraat van Steendorp, dat is de bijnaam van Winnetou Truyts, sluit na 30 jaar zijn café en koopt een boot om daarmee de Donau af te varen. “Eerst wilde ik een camping beginnen in Hongarije”, vertelt hij, “maar toen ik deze boot zag, was ik op slag verliefd.” 

Winnetou Truyts gaat na 30 jaar met pensioen. Winnetou is in de omgeving van Temse beter bekend als “De Piraat van Steendorp”. Wie dacht dat hij het vanaf nu rustig aan zou doen, heeft ongelijk. Hij heeft een boot gekocht, en zal over enkele jaren met het oude schip de Donau afvaren. Winnetou Truyts hield 30 jaar een café open in piratenstijl met museumstukken en verzamelobjecten. “Maar intussen ben ik 60 jaar en is het tijd om dat deel van mijn leven achter me te laten”, klinkt het. En dus kocht de man iets wat niet mag ontbreken bij zijn piratenimago: een schip. 

Op slag verliefd

“Toen ik stopte met mijn café was ik eigenlijk van plan om te verhuizen naar Hongarije”, vertelt de Piraat van Steendorp bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik wilde daar een camping beginnen. Alle voorbereidingen waren getroffen. Ik had zelfs al een caravan gekocht en was al aan het inpakken.” Maar terwijl Winnetou Truyts aan het wachten was op het goede moment om te vertrekken, op het moment dat de grenzen open zouden gaan, vertelde iemand hem over een schip dat te koop stond. “In de eerste plaats vond ik dat een slecht idee, maar ik ben dan toch gaan kijken. Ik moet toegeven: ik heb niet geslapen die nacht. Ik was op slag verliefd.” 

Ik weet nog niet welke spullen uit mijn piratenverzameling ik in de boot zal zetten, maar het wordt een écht piratenschip!

Winnetou Truyts, Piraat van Steendorp

Veel tijd had de piraat niet nodig om zijn campingplannen overboord te gooien: “Het schip is 111 jaar oud, het is een tweemaster en het lijkt zo weggeplukt uit de middeleeuwen. Het is prachtig. Ik ben nu aan het kiezen welke spullen uit mijn piratenverzameling in de boot zullen komen. Het wordt een piratenschip. Dat staat vast.”

(Lees verder onder de foto.)

Winnetou Truyts

Donau afvaren

Truyts wil met het middeleeuwse schip graag de Donau afvaren. “Maar ik wacht nog een paar jaar voor ik vertrek”, zegt hij. “Toen ik aan mijn moeder vertelde dat ik niet naar Hongarije vertrok en ik nog even in België zou blijven, huilde ze van blijdschap. Ik kan het niet maken om nu meteen een reis door Europa te maken.” 

De Piraat van Steendorp treedt met zijn plannen in de voetsporen van de droom van de vorige eigenaar van het schip. “De vorige eigenaar had eigenlijk de droom om de Donau af te varen, maar hij is gestorven. Ik ga zijn plannen verder zetten.” En zoals het een echte piraat betaamt, heeft Truyts geen schrik. “Het schip is goed in orde, er steekt een stevige motor in en ik heb een vaarbewijs. Ik laat met plezier de campingdroom varen”, lacht hij. 

Winnetou Truyts

Meest gelezen