President Trump krijgt de Orde van Mohammed, de hoogste onderscheiding in Marokko

Marokko heeft de Amerikaanse president Donald Trump de Orde van Mohammed verleend, de hoogste onderscheiding in het land die enkel aan staatshoofden en regeringsleiders wordt toegekend. Trump krijgt die eer wegens zijn rol in de normalisering van de relaties tussen Marokko en Israël, maar vooral ook wegens zijn erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de omstreden Westelijke Sahara.

Het was de Marokkaanse prinses en ambassadeur in de Verenigde Staten, Lalla Joumala Alaoui, die VS-president Trump in het Oval Office in het Witte Huis de Orde van Mohammed verleende. Ze deed dat in opdracht van de Marokkaanse koning Mohammed VI. Er waren ook kleinere onderscheidingen voor Jared Kushner, de schoonzoon van de president en VS-gezant voor het Midden-Oosten, en Avi Berkowitz, een andere onderhandelaar. 

Met die onderscheidingen toont de Marokkaanse koning Mohammed VI zijn waardering voor de rol die de VS gespeeld hebben in de normalisering van de betrekkingen met Israël. Marokko heeft zich onlangs aangesloten bij een serie Arabische landen die Israël in de armen zijn gevallen. Dat begon eind vorig jaar met de Verenigde Arabische Emiraten en daarna volgden Bahrein, Soedan en Marokko. 

In de praktijk onderhielden die landen -op Soedan na- toch al officieuze relaties met Israël, maar toch wordt de zet gezien als een verwezenlijking van Trump in het buitenland. Hij heeft er wel een prijs voor  betaald, want de VS erkenden in ruil de soevereiniteit van Marokko over de omstreden Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie in Noord-Afrika, die grotendeels in handen van Marokko is. Een lokaal bevrijdingsfront, het Frente Polisario, controleert de rest en geniet steun van Algerije. De Verenigde Naties proberen al decennia een compromis tussen beide te bemiddelen, maar tot dusver zonder resultaat. 

De Orde van Mohammed werd in de jaren 50 ingesteld door koning Mohammed V, de grootvader van de huidige Marokkaanse koning. Die wordt normaal enkel toegekend aan staatshoofden, leden van de koninklijke familie of -uitzonderlijk- gewone Marokkanen. 

Onder meer de voormalige Japanse keizer Akihito, de Britse koningin Elizabeth II, de Spaanse koningen Juan Carlos en Felipe VI en enkele Arabische vorsten kregen die eer. 

Meest gelezen