Pixabay

Recordaantal leden voor Natuurpunt door corona: “In Oost-Vlaanderen vooral nieuwe leden in Oosterzele, Aalst en Lede”

Natuurpunt heeft nog nooit zoveel nieuwe leden verwelkomd als in 2020. In Oost-Vlaanderen kwamen er maar liefst 2.000 nieuwe leden bij, goed voor een stijging van 7 procent. “De sterkste stijgers in de provincie zijn Oosterzele, Aalst en Lede”, klinkt het. 

Vorig jaar waren er in Oost-Vlaanderen net geen 29.000 leden bij Natuurpunt, maar de provincie gaat het jaar 2021 in met meer dan 31.000 leden. “We zijn heel blij met deze recordcijfers”, zegt Nathalie Sterckx van Natuurpunt. In totaal kent de provincie Antwerpen het meest aantal leden (40.086), gevolgd door Oost-Vlaanderen (31.070) en Vlaams-Brabant (20.466). De grootste stijger in Vlaanderen is de provincie Vlaams-Brabant (10,3 procent). Daarna volgt Antwerpen (9,2 procent) en Limburg (8,4 procent). 

Dankzij corona

Volgens Natuurpunt heeft het hoge cijfer heel veel te maken met de coronapandemie: “Heel veel mensen hebben daardoor de Belgische natuur ontdekt. Oost-Vlaanderen heeft natuurlijk prachtige natuurgebieden”, vertelt Sterckx. “Mensen zijn massaal beginnen te wandelen, en hebben dan gezien dat Natuurpunt op heel veel plekken aanwezig is. De mensen willen graag iets terugdoen voor de natuur, en een lidmaatschap bij onze organisatie is daar een logisch gevolg van.”

Lokale werkingen

Maar niet alle nieuwe leden hebben zich uit eigen initiatief aangemeld bij de natuurorganisatie: “De vrijwilligers van onze lokale natuurpuntafdelingen zijn ondanks de moeilijke maanden toch onafgebroken leden blijven werven”, gaat Sterckx verder. “We hebben bijvoorbeeld foldertjes uitgedeeld in de natuurgebieden, en ook dat heeft gezorgd voor een sterke stijging van ons ledenaantal.”

Het aantal leden in Oost-Vlaanderen is het hardst gegroeid in Oosterzele, Aalst en Lede. 

Meest gelezen