Radio 2

Nederlandse visser riskeert monsterbedrag te moeten betalen voor stukvaren stroomkabel in Noordzee

Een Nederlandse visser riskeert naast een celstraf de financiële strop in de rechtbank van Veurne. Hij heeft de peperdure Nemo-link-stroomkabel in de Noordzee tussen België en het Verenigd Koninkrijk doorgevaren. Er hangt hem nu een schadeclaim van 17 miljoen euro boven het hoofd.

Nog tijdens de werken aan die kabel in 2018 voer de Nederlandse visser erover. De kabel heeft meer dan 600 miljoen euro gekost en dient om elektriciteit te kunnen uitwisselen tussen België en Groot-Brittannië.  Het incident gebeurde ter hoogte van Nieuwpoort. Volgens de procureur heeft de visser verschillende waarschuwingen genegeerd en is hij toch in de buurt van de kabel gaan varen.  "Uit alle gegevens blijkt dat het gaat om opzettelijke beschadiging."

"Niet met opzet"

De beschuldigde visser is geen onbekende voor de Nederlandse Tuchtraad voor zeevisserij. "Toch deed de man het niet met opzet", zegt zijn advocaat. "Volgens ons blijft het onduidelijk waar die kabel precies lag." De zaak komt voor de rechtbank op 19 maart.

Bekijk hier een verslag over het Nemo Link-project uit "Het Journaal" van 5 december 2018:

Videospeler inladen...

Meest gelezen