Belga

Sneeuw op komst: toeristen opnieuw welkom in de Hoge Venen dit weekend

De Hoge Venen zijn vanaf dit weekend weer open voor iedereen. Nadat het erg druk was in de kerstvakantie, besliste de gouverneur van Luik de Hoge Venen de voorbije twee weekends te sluiten om zo massatoerisme te vermijden, maar dit weekend is iedereen opnieuw welkom.

Als je niet van sneeuw houdt, dan blijf je best binnen dit weekend, want het gaat overal in het land sneeuwen. Zaterdag begint met opklaringen, maar in de loop van de namiddag trekt een sneeuwzone van het westen naar het oosten.  De maxima zullen tussen 0 en min 1 graden liggen. In het westen van het land zal er drie tot vijf centimeter sneeuw vallen en tijdelijk blijven liggen. Wie een sneeuwballengevecht wil houden of een sneeuwman moet bouwen zal dus niet ver moeten gaan: "

Je kan zaterdag in de late namiddag of avond overal in het land een sneeuwman maken.

Frank Deboosere, Weerman

In de loop van de nacht zal de sneeuw overal smelten, behalve in het oosten van het land. In de Ardennen blijven ook zondag nog winterse buien mogelijk.

Welkom, maar hou je aan de regels

De Hoge Venen worden zaterdag en zondag opnieuw opengesteld voor het verkeer, nadat het gebied de voorbije twee weekends gesloten was om "massatoerisme" te vermijden.

In de kerstvakantie kreeg het natuurgebied te maken met een grote toestroom aan toeristen, wat de gouverneur van de provincie Luik deed beslissen om de voorbije twee weekends geen verkeer toe te laten in de streek. Komend weekend is verkeer wel opnieuw mogelijk.  Er gelden wel enkele beperkingen en regels:

  • Parkeren kan op de parkings van Drossart, Baraque Michel, Mont Rigi, Signal de Botrange en Peak Brouwerij. Parkeren mag enkel op de aangewezen delen.
  • Er komen extra politiecontroles om na te gaan of iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt.
  • Campers mogen nog steeds niet parkeren of overnachten buiten de nationale wegen. Zij worden omgeleid naar de officiële campings van Sourbrodt, Baugnez, St. Vith, Malmedy en Eupen.
  • Aan bezoekers wordt gevraagd om meer aandacht te besteden aan het proper houden van de omgeving                                                                          

Het gaat om een test. Na het weekend zal er geëvalueerd worden en bekeken worden of extra maatregelen nodig zijn.

Nicolas Lambert

Op zoek naar sneeuw en rust? Dat kan!

Als je dit weekend graag de sneeuw en natuur opzoekt, dan hoef je dus niet  naar de Hoge Venen. De toeristische dienst van de Oostkantons is tevreden met de heropening, maar vraagt nadrukkelijk om niet met z'n allen naar de Hoge Venen te komen. Zo ligt er in de nabijgelegen gemeente Büllingen wel 30 centimeter sneeuw en is het er veel rustiger. Wie graag een wandeling plant, kan terecht op de website https://www.ostbelgien.eu. Daar kan u met behulp van een routeplanner een mooie wandeling in de Oostkantons uitstippelen.

Nicolas Lambert

Meest gelezen