TikTok verandert privacyinstellingen voor kinderen jonger dan 16 jaar: wat precies? En waarom?

De populaire socialenetwerkapp TikTok wil de privacy van zijn jongste gebruikers beter beschermen en verandert daarom de standaard privacyinstellingen van kinderen jonger dan 16 jaar. De veranderingen worden zowel bij bestaande als nieuwe accounts doorgevoerd. We zetten hier op een rijtje wat er precies verandert en of dit TikTok veiliger maakt.

Wat verandert er op TikTok voor wie jonger is dan 16?

  • Je kunt twee populaire functies niet meer gebruiken: Stitch en Duet.
  • Niemand kan je video's downloaden. 
  • Alleen je vrienden kunnen nog commentaar geven. Vrienden zijn TikTokkers die jou volgen en die jij ook volgt.
  • Je account wordt automatisch op privé gezet, maar je kunt die wel zelf weer op openbaar zetten. 
  • Je video's zijn niet meer automatisch aanbevolen bij anderen, maar ook deze functie kun je weer aanzetten.

Waarom voert TikTok deze wijzigingen door?

De socialenetwerkapp ligt vaak onder vuur omdat ze niet veilig genoeg zou zijn voor jonge gebruikers. Met deze maatregelen wil TikTok kinderen beschermen tegen ongewenste kijkers en hen minder in de verleiding brengen om te communiceren met mensen die ze niet kennen. 

Maar de wijzigingen zijn allesbehalve drastisch. In de praktijk kunnen kinderen hun account met een paar swipes weer op openbaar zetten. Het lijkt erop dat TikTok vooral ouders wil geruststellen die bezorgd zijn over de privacy van hun kinderen.

Het is ook niet de eerste keer dat TikTok andere regels invoert voor gebruikers jonger dan 16. Zo zijn directe chatberichten en livestreams enkel beschikbaar voor wie 16 jaar of ouder is.

Kunnen TikTokkers jonger dan 16 nog viraal gaan?

Een belangrijke pagina op TikTok is de For You-pagina. Dat is de eerste pagina die mensen zien als ze op de app komen. Wie met zijn filmpje op die pagina terechtkomt heeft veel kans om viraal te gaan. 

Standaard komen filmpjes van -16-jarigen hier niet meer op, omdat hun video's niet meer automatisch aanbevolen worden bij anderen. Maar zoals hierboven al gemeld, kan je die functie weer aanzetten. Dus -16-jarigen kunnen nog altijd viraal gaan. 

Controleert TikTok de leeftijd van zijn gebruikers?

Wie een account wil aanmaken op TikTok moet 13 jaar of ouder zijn. Als het bedrijf merkt aan je video's dat je jonger bent dan 13 verwijderen ze je account. TikTok checkt evenwel niet of je liegt over je leeftijd, dus op die manier kunnen gebruikers bepaalde restricties wel omzeilen. 

Bekijk de post op Instagram van nws.nws.nws, ons nieuwsmerk voor jongeren:

Meest gelezen