Topmagistraat Johan Sabbe voor rechter voor ongewenst seksueel gedrag en aanranding eerbaarheid

De geschorste topmagistraat Johan Sabbe moet begin februari voor de rechter komen voor ongewenst seksueel gedrag op het werk en aanranding van de eerbaarheid. Begin vorig jaar startte een onderzoek naar de procureur des konings na een klacht van zijn vrouwelijke chauffeur. Sabbe zou haar expliciete berichten en een persoonlijke foto gestuurd hebben.

Johan Sabbe, de geschorste procureur des Konings van het parket van Oost-Vlaanderen, moet zich op 8 februari verantwoorden voor het hof van beroep in Gent voor aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Dat laat het Gentse parket-generaal weten.

Begin vorig jaar werd een onderzoek gestart naar de procureur des konings na een klacht van zijn vrouwelijke chauffeur. Sabbe zou haar expliciete berichten en een persoonlijke foto gestuurd hebben. Volgens Sabbe zelf is er niks tegen de wil van de vrouw gebeurd. 

 Dat strafonderzoek is nu afgelopen en het parket-generaal heeft beslist dat Sabbe zich voor de strafrechter moet verantwoorden. Dat is meteen voor het hof van beroep, en niet voor de correctionele rechtbank, omdat hij werkzaam is als magistraat. Er is dus enkel cassatieberoep mogelijk tegen het arrest. De topmagistraat kreeg eerder van de tuchtrechtbank al zes maanden schorsing, waarvan drie met uitstel. 

Sabbe zelf is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. "Er is een verhouding geweest van twee mensen die in zekere graad verliefd op elkaar waren. Maar er is niet over de schreef gegaan. Op een bepaald ogenblik ben ik tot inkeer gekomen", had de magistraat aan de tuchtrechtbank gezegd bij de behandeling van de zaak. De magistraat blijft voorlopig geschorst zolang de strafzaak loopt.

Meest gelezen