UZ Gent start met opbouw vaccinatiecentrum voor eigen personeel: “Opsteker na de moeilijke maanden”

Het Universitair Ziekenhuis in Gent is gestart met de inrichting van een vaccinatiecentrum voor het eigen ziekenhuispersoneel. Het is de bedoeling dat de eerste vaccins tegen het einde van deze maand toegediend worden. “Het is onze ambitie om vanaf 1 februari op kruissnelheid te kunnen vaccineren”, zegt hoofdarts van het UZ Gent, Frank Vermassen. 

Het Universitair Ziekenhuis in Gent is begonnen met de voorbereidingen van een vaccinatieronde waar in eerste instantie het eigen ziekenhuispersoneel, externe partners en stagiairs zich kunnen laten vaccineren. Daarnaast zullen ook studenten onder supervisie van een arts vaccins mogen toedienen. Het is de bedoeling dat de sportzaal van het ziekenhuis daarvoor gedurende 10 dagen wordt omgebouwd tot een vaccinatiecentrum. 

12.000 mensen op 6 weken tijd

"We zullen vanaf 1 februari werken met 6 vaccinatielijnen, 8 uur per dag, om zo wekelijks ongeveer 4.000 mensen te vaccineren. Dat betekent dat we op 6 weken tijd 2 dosissen van het vaccin kunnen toedienen aan minstens 12.000 mensen. Indien nodig gebruiken we de volledige capaciteit van 10 lijnen zodat we op 6 weken tijd 20.000 mensen kunnen vaccineren”, zegt Frank Vermassen, hoofdarts van het UZ Gent, daarover. 

Als zou blijken dat de vaccins vroeger beschikbaar zijn, kunnen we vroeger starten

Karlien Wouters, woordvoerster UZ Gent

Van zodra het vaccinatiecentrum klaar is, hoopt UZ Gent om 7 dagen op 7 10 vaccinatielijnen te laten draaien. “Als zou blijken dat de vaccins vroeger beschikbaar zijn, kunnen we vroeger starten, want we hebben gelukkig ook de reiskliniek waar we al terecht kunnen. Tijdens die grote vaccinatieronde kan het op een bepaald moment natuurlijk zo zijn dat het aanbod kleiner wordt. Dan zullen we een beetje moeten vertragen en eventueel maar 6 vaccinatielijnen inzetten in plaats van 10”, legt woordvoerster Karlien Wouters uit. 

Om de organisatie van de vaccinatie vlot te laten verlopen, zal UZ Gent samenwerken met Cohezio, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. 

Meest gelezen