Ontdek hier alle locaties van de vaccinatiecentra in de provincie Antwerpen

Alle eerstelijnszones in de provincie Antwerpen hebben nu vastgelegd waar ze zullen vaccineren. Er zijn 16 eerstelijnszones en die hebben 16 vaccinatiecentra gekozen. Toch hebben sommige zones één centrum en andere twee, opdat de afstand die mensen moeten afleggen niet te groot zou worden. Het grote vaccinatiedorp op Spoor - Oost in Borgerhout dient dan weer voor vier eerstelijnszones: de hele stad Antwerpen en enkele omliggende gemeenten. De inwoners van Zwijndrecht moeten naar Beveren in Oost-Vlaanderen. Die gemeente hoort tot een Oost-Vlaamse eerstelijnszone.

Antwerpen, Stabroek, Schoten en Wommelgem

Op Spoor-Oost in Borgerhout zullen alle inwoners terecht kunnen van de eerstelijnszones Antwerpen-Centrum, Antwerpen-Noord, Antwerpen-Zuid en Antwerpen-Oost. Dat is de hele stad Antwerpen en de Antwerpse districten. En ook de gemeenten Stabroek en Schoten die tot Antwerpen-Noord behoren en Wommelgem, dat tot Antwerpen-Oost behoort.

Ook de inwoners van Borsbeek zijn welkom op Spoor-Oost. Die gemeente behoort tot de eerstelijnszone ZORA, maar kiest in samenspraak met de huisartsenkringen voor Spoor-Oost. 

Mechelen - Katelijne

De inwoners van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver zullen allemaal gevaccineerd worden in de Nekkerhal. Er zal maar een derde van de hal ingenomen worden om te vaccineren, zodat evenementen en beurzen toch mogelijk zijn, als dat weer toegelaten zou worden. 

RupeLaar

Hiertoe horen de gemeenten Hemiksem, Schelle, Aartselaar, Niel, Boom, Rumst. Alle inwoners zullen kunnen gevaccineerd worden in het nieuwe gebouw Log!Ville op het Wetenschapspark aan de Galileilaan in Niel. 

Voor dat nieuwe gebouw werd gekozen omdat er een grote centrale hal is en er ook al de nodige nuts- en veiligheidsvoorzieningen zijn. Het is ook centraal gelegen, goed bereikbaar met het openbaar vervoer en zowat de dichtst mogelijke locatie bij het AZ Rivierenland, campus Rumst. 

Pallieterland

De inwoners van Lier, Berlaar, Duffel, Nijlen en Ranst zullen allemaal naar Lier moeten. Daar wordt een vaccinatiecentrum ingericht in Cultureel Centrum De Mol. 

De eerstelijnszone heeft geopteerd voor één centrum, ook al is de zone uitgebreid, omdat er anders ook meer personeel nodig is. Het Cultureel Centrum is wel centraal gelegen en goed bereikbaar, ook met openbaar vervoer. Er wordt nog wel bekeken of er andere oplossingen mogelijk zijn voor mensen die minder mobiel zijn.

Klein-Brabant Vaartland

Deze zone heeft gekozen voor twee centra. De inwoners van Bornem en  Puurs - Sint-Amands zullen gevaccineerd worden in sport- en evenementenhal Binder. De inwoners van Willebroek in een gebouw van AED Studios naast de brandweerkazerne in Willebroek, in het bedrijvenpark De Veert.

Wie zich niet kan verplaatsen zal thuis gevaccineerd worden door mobiele teams.

Bonstato

De inwoners van Heist-op-den-Berg, Putte en Bonheiden zullen gevaccineerd worden in Gemeenschapscentrum Klein Boom in Putte. Dat ligt centraal, is goed bereikbaar en heeft een grote parking. Er wordt nog wel gezocht naar oplossingen voor mensen die zich niet goed kunnen verplaatsen.

Noorderkempen

Voor de inwoners van Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel zal een loods van defensie ingericht worden op het militair vliegveld van Brasschaat. Er zullen 10 vaccinatielijnen komen zodat er tot 2.400 mensen per dag kunnen gevaccineerd worden.

Voor minder mobiele mensen wordt er nog een alternatief gezocht.

Voorkempen

De inwoners van Brecht, Malle, Zoersel, Schilde, Wijnegem en Zandhoven zullen voor hun vaccinatie naar het Provinciaal Vormingscentrum in Malle moeten gaan. Er zullen 10 vaccinatielijnen ingericht worden.

ZORA

De inwoners van Mortsel, Boechout, Edegem, Hove, Kontich en Lint zullen terecht kunnen in de AED Studios in Lint. Er is een ruime parking in openbaar vervoer in de buurt. Ook loopt de fietsostrade langs het gebouw. Er kunnen minstens 8 vaccinatielijnen opgezet worden.

Borsbeek hoort ook tot deze eerstelijnszone, maar sluit zich aan bij het vaccinatiecentrum Spoor-Oost wegens logistieke redenen.  

Baldemore

Op de site De Zwaan in Mol komt een grote tent om inwoners van Balen, Dessel, Mol en Retie te vaccineren.

Er is bewust gekozen voor een grote tent en niet voor een bestaande zaal. Die willen de gemeenten vrijhouden voor andere activiteiten en evenementen van zodra dat weer toegestaan wordt. In de tent zal de hoeveelheid CO2 in de lucht voortdurend gemonitord worden.

Middenkempen

Deze eerstelijnszone heeft voor twee centra gekozen: het militair kwartier in Grobbendonk en sporthal Tielenhei in Kasterlee. Wellicht zullen de inwoners van Grobbendonk, Herenthout en Vorselaar in het eerste terecht kunnen en die van van Kasterlee en Lille in het tweede. Voor de inwoners van Herentals en Olen is dat nog niet duidelijk. Mogelijk worden zijn verdeeld over de twee centra.

Zuiderkempen

Ook hier worden twee centra ingericht. 

De inwoners van Geel, Laakdal en Meerhout zullen terechtkunnen in zaal De Waai in Geel. De mensen van Westerlo, Hulshout en Herselt zullen gevaccineerd worden in evenementenhal De Zoerla in Westerlo. 

Kempenland

Deze grote zone heeft ook voor twee centra gekozen. In Turnhout komt er één op de vroegere Philips-terreinen. In Weelde - statie komt er een tweede in de vroegere legerhallen. Daar is nu ook al een COVID-testcentrum en vorig jaar werd daar ook al een grote griepvaccinatie georganiseerd. 

Tot deze eerstelijnszone behoren Turnhout, Beerse, Oud-Turnhout, Vosselaar, Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas, Ravels, Arendonk en Baarle-Hertog. 

Meest gelezen