Oegandese oppositieleider en presidentskandidaat Bobi Wine
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Oegandese presidentskandidaat Bobi Wine één dag na de verkiezingen: "Leger heeft controle over ons huis overgenomen" 

"We zitten zwaar in de problemen", zo tweet de Oegandese oppositieleider en presidentskandidaat Bobi Wine. Hij meldt dat het Oegandese leger zijn huis is binnengevallen en de controle heeft overgenomen. Gisteren nam Wine het tijdens de presidentsverkiezingen op tegen de zittende president Yoweri Museveni, die volgens de voorlopige uitslagen aan de leiding staat. De autoriteiten benadrukken dat ze alleen ter plaatse zijn om de veiligheid van Wine te verzekeren.

"We worden belegerd", zo tweet de Oegandese oppositieleider en presidentskandidaat Bobi Wine één dag na de verkiezingen. "Het leger is over het hek gesprongen en heeft de controle over ons huis overgenomen." De Oegandese autoriteiten spreken dat tegen en zeggen dat ze enkel daar zijn om de veiligheid van Wine te verzekeren.

Gisteren vonden in Oeganda presidents- en parlementsverkiezingen plaats. De 38-jarige, populaire raggae-artiest en oppositieleider Bobi Wine was de belangrijkste uitdager van de 76-jarige huidige president Yoweri Museveni, die al 35 jaar aan de macht is en voor een zesde mandaat gaat.  

Yoweri Museveni is vooral populair bij de oudere generatie en op het platteland. Voor hen staat hij symbool voor stabiliteit. Maar Museveni vreest zijn tegenkandidaat Bobi Wine omwille van zijn populariteit bij de stedelijke jeugd, die hunkert naar verandering. Wine groeide op in de sloppenwijken van de hoofdstad Kampala en kreeg de bijnaam "the ghetto president". Hij wil zich vooral toeleggen op gezondheidszorg, onderwijs en gerechtigheid.

Het Oegandese regime deed er alles aan om de populaire reggaezanger het campagne voeren onmogelijk te maken. Aan de vooravond van de verkiezingen sloot het bijvoorbeeld ook Wine's sociale media af.

Op de dag van de verkiezingen zelf stonden er ellenlange wachtrijen aan de stembussen. Het leger en de politie waren massaal aanwezig om alles vreedzaam te laten verlopen. In de aanloop naar de verkiezingen vielen er zeker 50 doden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Fraude in het spel"

In de meest recente update van de kiescommissie ligt Museveni, met bijna de helft van de stemmen geteld, ver voor op Wine: Museveni behaalde 63 procent van de stemmen, Wine  29 procent. Toch heeft Wine zichzelf tijdens een persconferentie al tot winnaar uitgeroepen en heeft hij de verkiezingsuitslagen verworpen. Er is fraude in het spel en hij heeft daar ook bewijzen voor, zo zegt hij. Wine wil dan ook "elke juridische optie" benutten om de officiële resultaten aan te vechten. Hij denkt ook aan een vreedzaam protest. De volledige verkiezingsuitslagen worden zaterdagnamiddag verwacht.

Maar nu zit Wine naar eigen zeggen ernstig in de problemen. Het leger is bij hem binnengevallen en hebben zijn huis bezet. "Geen van deze militaire invallers spreekt tegen ons", zegt hij via Twitter. De autoriteiten laten weten dat ze aanwezig zijn om de veiligheid van Wine te garanderen. "We zijn niet hier om hem te arresteren en hij staat niet onder arrest", zo klinkt het. Volgens het leger zijn drie onbekende personen wel over het hek van Wine geklommen zijn en is zeker een van hen intussen gearresteerd.

Meest gelezen