Ga ik nu geld verliezen aan mijn zonnepanelen? En kan ik zo'n digitale meter weigeren? De antwoorden op jullie vragen

De mailbox van VRT NWS stroomt over met vragen over zonnepanelen, terugdraaiende tellers en digitale meters, na de verwarring die de afgelopen dagen is ontstaan. Journalist Luc Pauwels brengt al jaren verslag uit over het energiebeleid van Vlaanderen en ging op zoek naar antwoorden. Hij deelt ze hieronder in een reeks video's.

Wat is er nu eigenlijk gebeurd?

Het Grondwettelijk Hof heeft de overgangsmaatregel voor mensen met zonnepanelen vernietigd. Dat heeft gevolgen voor meer dan een half miljoen gezinnen: 

Videospeler inladen...

Kan deze beslissing nog ongedaan gemaakt worden?

Het antwoord is: neen. De terugdraaiende teller is definitief afgevoerd. Iedereen zal moeten overstappen op een digitale meter, met een nieuw vergoedingssysteem:

Videospeler inladen...

Verliezen mensen met zonnepanelen nu geld?

Je zal nog steeds je investering terugverdienen, maar voor de meeste gezinnen zal dat langer duren:

Videospeler inladen...

Kan ik het plaatsen van een digitale meter weigeren?

Iedereen in Vlaanderen zal een digitale meter moeten laten installeren. Je kan dit dus niet weigeren en je kan ook niet meer eisen dat je digitale meter wordt verrekend als een terugdraaiende teller:

Videospeler inladen...

Wat gebeurt er met de elektriciteit die ik niet opgebruik?

Je zal stroomoverschotten die je met je zonnepanelen maakt, kunnen verkopen aan je energieleverancier. Maar daarvoor moet je met die leverancier wel een contract afsluiten:

Videospeler inladen...

Zullen verliezers nu gecompenseerd worden? En hoe?

De Vlaamse regering heeft een voorstel op tafel liggen om gezinnen met zonnepanelen een rendement van 5 procent te garanderen. Ze wil daarmee dit jaar al beginnen:

Videospeler inladen...

Waarom voeren ze dit systeem in?

Het systeem is bedoeld om ons bewuster te doen omgaan met ons stroomverbruik. Want als we dat niet doen, dreigen er problemen te ontstaan met de elektriciteitsnetten:

Videospeler inladen...

Moet de VREG de consument niet beschermen?

De VREG (onze energiewaakhond) komt op voor alle energieconsumenten, mét of zonder zonnepanelen. De VREG pleit al jaren voor het nieuwe systeem, precies omdat het rechtvaardiger is voor mensen zonder zonnepanelen én ook het elektriciteitsnet beter beschermt. Hoe dat precies in mekaar zit, leggen we hieronder uit:

Videospeler inladen...

Zijn er nu nog voordelen aan zonnepanelen?

Uiteraard. Zowel financieel als voor het klimaat. Maar of de panelen nu nog financieel zo voordelig zijn als voorheen? Dat is niet altijd zo duidelijk:

Videospeler inladen...

Wat gebeurt er met de groenestroomcertificaten?

Tot 2015 hadden gezinnen gedurende 15 of 20 jaar recht op groenestroomcertificaten. Die certificaten blijven gegarandeerd tot die termijnen verstreken zijn: 

Videospeler inladen...

Wat als je in Brussel woont?

In Brussel is het systeem van de terugdraaiende teller al sinds begin vorig jaar afgeschaft. De Brusselse gewestregering past momenteel de verschillen in de stroomprijzen tussen de stroom die je zelf op het net zet en de (duurdere) stroom die je er af haalt nog bij. Maar ze verrekent de nettarieven en heffingen wél correct volgens het nieuwe systeem en vooral: ze reed zich niet vast in beloften die ze niet kon houden:

Videospeler inladen...

We kregen ook na deze toelichting nog honderden vragen van verontruste eigenaars van zonnepanelen. We zijn die momenteel aan het verzamelen en proberen ze de komende dagen zo goed mogelijk te beantwoorden. Ook de diensten van Vlaams minister Zuhal Demir stellen momenteel een website op om zo snel mogelijk klaarheid te brengen in de nieuwe situatie:  https://www.energiesparen.be/compensatie-terugdraaiende-teller

Meest gelezen