Videospeler inladen...

Laagje sneeuw van 2 tot 5 centimeter in heel Vlaanderen, opletten geblazen voor gladde wegen

Door de lage temperaturen en een sneeuwzone is het vandaag in veel streken opletten geblazen voor rijm- of ijsplekken. Daarvoor waarschuwt het KMI, dat voor heel het land code geel geeft. In West-Vlaanderen begon het kort voor de middag te sneeuwen. De sneeuwzone heeft zich richting het oosten over het hele land verspreid. Tegen vannacht zou het op de meeste plekken al droog moeten zijn.

Door de lage temperaturen is het vandaag in veel streken opletten geblazen voor rijm- of ijsplekken. Daarvoor waarschuwt het KMI, dat voor heel het land code geel geeft, buiten in West-Vlaanderen waar code oranje geldt. De sneeuwzone trekt over het hele land en heeft tegen het einde van de middag het oosten van het land bereikt. 

Wat betekenen de verschillende codes voor gladheid?
Geel
: Lokaal kunnen er ijzel of rijm- en ijsplekken ontstaan, en er kan 1 tot 5 centimeter verse sneeuw in 6 uur tijd of 5 tot 10 centimeter sneeuw in 24 uur tijd vallen. Er wordt lokale gladheid verwacht, waardoor het voor fietsers en voetgangers gevaarlijk kan worden. Ook het verkeer op de weg kan hinder ondervinden. Het KMI roept op tot waakzaamheid.

Oranje: De ijzel en ijsplekken zijn meer verspreid, en er kan 6 tot 10 centimeter verse sneeuw in 6 uur tijd of 11 tot 25 centimeter sneeuw in 24 uur tijd vallen. 

Eerste sneeuwvlokken vielen aan de kust.

Morgenochtend verlaat de storing ons land via het oosten richting Duitsland. Over het westen zet de sneeuw zich zaterdagavond om in regen, over het centrum gebeurt dit in de loop van zaterdagnacht. De code geel geldt voorlopig tot morgen 10 uur.

"In West-Vlaanderen is het kort voor de middag beginnen sneeuwen, maar is het ondertussen al weer droog", vertelde Deboosere rond 17 uur. "De laatste neerslag is daar als regen gevallen. De neerslag schuift de volgende uren verder richting Duitsland dus nog voor middernacht zal het in Vlaanderen waarschijnlijk overal droog zijn." 

Het KMI verwachtte een sneeuwlaag van enkele centimeters. "Op de meeste plaatsen is er 2 tot 5 cm sneeuw gevallen. Dat is perfect wat we voorspeld hadden", klinkt het bij weerman Frank Deboosere.

Lees verder onder de foto's:

Brussel (Lena Van Meensel)
Gent (Pieterjan Huyghebaert)

Strooidiensten paraat

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor besneeuwde en gladde wegen in heel Vlaanderen. Het raadt weggebruikers aan om hun rijstijl aan te passen.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waren afgelopen nacht actief en bleven ook vandaag de hele dag paraat om sneeuw te ruimen en te strooien waar en wanneer nodig. "Bij neerslag is gladheidsbestrijding niet evident omdat het preventief gestrooide zout kan wegspoelen", klinkt het. "Ook is het moeilijk te voorspellen wat de intensiteit van de winterse neerslag is. Dit alles maakt dat de strooidiensten voor een uitdagende dag staan."

Ongevallen blijven beperkt

De sneeuwval heeft gelukkig nog niet voor veel ongevallen gezorgd. Enkel in West-Vlaanderen werden twee ongevallen gemeld. In Oostduinkerke was rond 12 uur het tramverkeer verstoord in beide richtingen door een ongeval. Op de Albert I Laan ging een wagen van de weg af ter hoogte van de Cottagelaan. De auto is beginnen slippen en kwam tot stilstand op de tramsporen. Daardoor stond aan beide zijden een tram geblokkeerd. Er vielen geen gewonden. De politie kwam ter plaatse en liet de auto wegtakelen. 

Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor lokale gladheid (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
Oostduinkerke (©Jan Verbeke Producties)

In Alveringem is een terreinwagen rond half 12 van de weg geraakt doordat de weg er glad bijlag. De auto belandde op zijn zijde in een gracht. Er zaten twee vrouwen en een kind in de auto. Eén van de vrouwen raakte gewond en moest met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. 

Bekijk hier een montage van beelden die we toegestuurd kregen van jullie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen