De federale gevangenis van Terre-Haute

Dertiende en laatste federale executie in VS voor aantreden Biden

In de Verenigde Staten hebben de federale autoriteiten  vannacht de dertiende en laatste gevangene geëxecuteerd, voordat de macht woensdag aan verkozen president Joe Biden wordt overgedragen. Biden voerde campagne tegen de doodstraf.

De 48-jarige Dustin Higgs kreeg vannacht een dodelijke injectie toegediend in de federale gevangenis van Terre-Haute, in de staat Indiana. Zijn executie werd uitgevoerd kort nadat het Hooggerechtshof een verzoek om uitstel had afgewezen.

Higgs kreeg de doodstraf in 2000. Op een avond in januari 1996 had hij met twee vrienden drie jonge vrouwen in zijn appartement bij Washington uitgenodigd. Omdat een van de vrouwen zijn avances afwees, stelde hij voor de vrouwen terug naar huis te brengen. In de plaats daarvan hield hij halt in een afgelegen reservaat. Volgens het ministerie van Justitie gaf hij een van zijn vrienden de opdracht om de vrouwen dood te schieten. De vriend die de schoten afvuurde, kreeg levenslang.  Higgs werd ter dood veroordeeld wegens ontvoering en moord. 

Higgs ontkende opdrachtgever te zijn

Higgs heeft altijd ontkend dat hij de opdracht heeft gegeven voor de moorden.  "Het is willekeurig en onaanvaardbaar Higgs zwaarder te straffen dan de schutter", meende zijn advocaat in een verzoek om genade aan Donald Trump. Maar de president is een voorstander van de doodstraf en ging niet in op het verzoek. Integendeel, zijn regering deed er alles aan om de man te laten terechtstellen voordat Trump woensdag uit het Witte Huis vertrekt.

Een rechtbank had uitstel van executie gevraagd met het argument dat Higgs covid-19 had opgelopen en vreselijke pijn aan de longen riskeert op het moment dat de injectie wordt toegediend. Het ministerie van Justitie ging meteen in beroep en kreeg gelijk.

De federale gevangenis van Terre-Haute, archieffoto

Meest gelezen