Videospeler inladen...

Digitale nieuwjaarsrecepties in coronatijden bij Open VLD en Groen

Vanavond hebben de partijen Groen en Open VLD hun digitale nieuwjaarsrecepties georganiseerd. Door het coronavirus werden die bij beide partijen immers live uitgezonden. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert (Open VLD) riep op om een einde te maken aan ruzie en beledigingen in de politiek. Meyrem Almaci (Groen) wil dat de klimaatambities opgeschroefd worden. "Dat is het vaccin om uit het economische dal te kruipen", klinkt het. 

Open VLD: Operatie vrijheid

Voorzitter Egbert Lachaert wil van het jaar 2021 het jaar van de vrijheid maken. "Wij zijn de partij van de vrijheid, het optimisme, van vooruitgang. Wij hebben de recepten om sterker uit deze crisis te komen. Wij moeten meer dan ooit vooroplopen", klinkt het bij Lachaert. 

Hij blikt daarbij nog even terug naar rampjaar 2020. Hij had het over de coronadoden, de enorme mentale tol, de samenleving die twee keer op slot ging, de tienduizenden mensen die tijdelijk hun job verloren, ... Maar dit jaar is het jaar waarin "we iedereen weer meer vrijheid willen geven". 

Politici moeten niet alleen de problemen benoemen, ze moeten ze ook oplossen

Egbert Lachaert, Open VLD-voorzitter

Lachaert roept ook op om een einde te maken aan ruzie en beledigingen in de politiek. "Wat heeft de burger aan al dat vingerwijzen en geruzie, aan het polariseren, het ondergraven van het geloof in onze democratie, aan het ronduit beledigen en mekaar aanvallen? Mensen zijn dat beu. Politici moeten niet alleen de problemen benoemen, ze moeten ze ook oplossen."

Een belangrijke opdracht voor de regering-De Croo is ten slotte de economische relance, zegt Lachaert. "We moeten zo snel mogelijk onze economie weer opstarten en een boost geven. Door te investeren in de sectoren van morgen, door in te zetten op opleiding van mensen en door ondernemen en werken te stimuleren."

Bekijk hier een gesprek met Egbert Lachaert in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Groen: Groene relance

Meyrem Almaci wil dan weer meer inzetten op een ander soort relance. "Een groene relance is het vaccin om uit het economische dal te kruipen", zegt Almaci. Ze roept de Vlaamse regering dan ook op om meer klimaatambitie te tonen en samen te werken met de federale regering. 

"We merken dat onze Vlaamse regio, een rijke en welvarende regio, geen enkele klimaatdoelstelling, maar ook geen enkele natuurdoelstelling haalt", klinkt het bij Almaci. "Als je kijkt naar hoe corona is ontstaan, maar ook naar hoe we corona kunnen oplossen, is meer groen echt een belangrijke oplossing en de vergroening van de economie cruciaal."

Een groene relance is het vaccin om uit het economische dal te kruipen

Meyrem Almaci, Groen-voorzitster

Almaci wil dan ook dat de 5,9 miljard euro - die we krijgen van de Europese Unie om een herstelbeleid op poten te zetten - geïnvesteerd wordt in een beleid dat jobs creëert, sociaal rechtvaardig is en inzet op een duurzame economie. 

Bekijk hier een fragment uit "Het Journaal" over de nieuwjaarsreceptie van Groen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen