Videospeler inladen...

Armin Laschet wordt nieuwe partijleider van Merkels CDU: meer van hetzelfde?  

Duizend partijleden van de CDU hebben Armin Laschet, 59, gekozen als de opvolger van Annegret Kramp-Karrenbauer, als voorzitter van de partij. Kramp-Karrenbauer volgde twee jaar geleden Angela Merkel op als voorzitter, maar mislukte. Er waren drie kandidaten. Of Laschet ook lijsttrekker van de christendemocraten bij de verkiezingen in september wordt is lang niet zeker. Hij wordt CDU-partijleider, niet (noodzakelijk) Duits kanselier. 

Duizend en één gedelegeerden hebben op het virtuele partijcongres van de CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) hun nieuwe leider gekozen. Het wordt dus de pragmaticus Armin Laschet. Die werd NIET rechtstreeks door de leden gekozen. "Die 1001 gedelegeerden brengen de stemmen mee van de plaatselijke afdelingen. Zie het een beetje als kiesmannen", zei Duitslandexpert Jeroen Reygaert in De Ochtend op radio 1.  

Bekijk de journaalreportage over de voorzitterverkiezing: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Is Laschet een mannelijke kopie van Merkel?

De nieuwe voorzitter is dus de 59-jarige Laschet. Hij kreeg 521 stemmen achter zich in de beslissende tweede ronde. Laschet is de huidige minister-president van de bondsstaat Noordrijn-Westfalen. 

"Hij was de favoriet van de partij, en is ook een Merkelgetrouwe" zegt Jeroen Reygaert. "Armin Laschet komt van Aken, bij ons in de buurt dus en hij zou trouwens ook een woordje Nederlands spreken." Hij is een man van het compromis en heeft een profiel dat veel gelijkenissen vertoont met dat van Angela Merkel zelf. Zijn bestuurservaring speelt zeker mee, Noordrijn-Westfalen is de meest bevolkte deelstaat van Duitsland. Hij zoekt ook naar de dialoog, maar wordt - misschien daardoor - ook gezien als een wat kleurloze kandidaat. 

Laschet was de kandidaat van de partij

VRT-journalist Jeroen Reygaert

Er waren nog twee andere kandidaten, elk op hun manier met een meer uitgesproken profiel. Friedrich Merz, 65, was de meest populaire onder de leden. Hij is steenrijk, neemt geen blad voor de mond en heeft een conservatiever profiel dan Merkel en de andere kandidaten. Hij ging vaak 'in de wind staan' en heeft 'best wel wat ruzie gemaakt in zijn politieke leven' zegt expert Hanco Jürgens van het Duitslandinstituut in Amsterdam. Maar hij haalde het dus niet, al zat hij in de beslissende tweede ronde niet ver achterop. Merz, de kandidaat van de rechterzijde, haalde 466 stemmen. In de eerste ronde al was Norbert Roettgen geëlimineerd. De 55-jarige Roettgen, een gewezen milieuminister en buitenlandexpert, wilde de partij vernieuwen. Hij pleitte voor vervrouwelijking en meer aandacht voor digitalisering en het milieuthema. 

De drie kandidaat-voorzitters, links Merz, midden Roettgen en rechts winnaar Laschet
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Wordt de winnaar straks ook de opvolger van Merkel als bondskanselier?

In Duitsland worden er in september nieuwe parlementsverkiezingen gehouden. Het moment ook, waarop Angela Merkel afscheid neemt. Zeer belangrijke verkiezingen dus. Wordt CDU-partijleider Armin Laschet dan ook meteen de nieuwe kandidaat-bondskanselier? Zal hij Merkel ook als de leider van Duitsland opvolgen? Dat is lang niet zeker. 

"De christendemocraten doen het zeker goed in de peilingen" zegt Jeroen Reygaert, "de kans dat een christendemocraat ook de volgende regering zal leiden is dus reëel." Toch is dat niet noodzakelijk Laschet. Want in Beieren is er ook de zusterpartij CSU.  Nationaal komen de beide partijen op als één lijst, bekend als de Union. CSU en CDU bekijken straks samen wie kandidaat-lijsttrekker en bijgevolg ook kandidaat-kanselier zal. Dat zou best wel eens Markus Söder van de Beierse CSU kunnen worden. "Hij is op dit ogenblik de meest populaire christendemocraat, en als ik mijn geld moet inzetten kies ik voor Söder als de volgende bondskanselier" denkt Jeroen Reygaert. 

Hebben de Duitse christendemocraten vandaag met Armin Laschet dus de opvolger gekozen van Angela Merkel? Ja, als voorzitter van de CDU. En wordt die ook de volgende bondskanselier? Dat kan, maar het is lang niet zeker. 

Bondskanselier Angela Merkel (L) en mogelijke opvolger Markus Söder (R)

Meest gelezen