Theo Francken over dossier-Kucam: "Ik zou ontslag genomen hebben, maar met opgeheven hoofd"

Theo Francken zegt in eer en geweten gehandeld te hebben in het dossier-Kucam, het N-VA-gemeenteraadslid dat voor zijn kabinet de Syrische christenen selecteerde die naar hier mochten komen. In onze ontbijtrubriek "Ontbijten met..." van Michaël Van Droogenbroeck ontkent Francken met klem dat hij meer wist dan hij destijds toegaf. In de krant De Standaard lekten fragmenten waaruit een tegenspraak moet blijken: tussen wat Francken aan het gerecht verklaarde en wat hij in de Kamer zei.

Melikan Kucam werd afgelopen week tot acht jaar cel veroordeeld omdat hij Oosterse christenen fors liet betalen voor humanitaire visa waarmee ze naar België konden komen. Kucam, die ook voor de N-VA in de Mechelse gemeenteraad zat, was een van de vertrouwenspersonen die mee de lijsten opstelden toen, in volle Syriëcrisis, zo'n 1.500 Oosterse christenen en Yezidi naar hier gehaald werden.

De vraag is altijd geweest: wat was de verantwoordelijkheid van toenmalig staatssecretaris Francken in deze zaak? Op strafrechtelijk vlak is het antwoord duidelijk: Francken deed niets strafbaars. Maar er is natuurlijk ook de kwestie van politieke verantwoordelijkheid: Kucam ontleende zijn invloed rechtstreeks aan het kabinet van Francken.

Ontslag

Daarover zei Francken altijd dat hij wel degelijk politiek verantwoordelijk was. In een gesprek met "De ochtend" op Radio 1 zegt hij nu ook - zeer virtueel uiteraard - dat hij toen ontslag had genomen als hij had geweten wat hij nu weet. "Die Kucam was een oplichter en heeft mijn vertrouwen misbruikt."

Maar Francken zegt ook in eer en geweten gehandeld te hebben, en dat zijn ontslag er een met opgeheven hoofd zou zijn geweest omdat er uiteindelijk mensenlevens gered zijn. Francken doet die uitspraak nadat in de krant De Standaard fragmenten uit het gerechtelijk dossier waren gelekt.

Bekijk hier het gesprek met Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1. Tekst gaat verder onder de video.

Videospeler inladen...

Daarin toch een paar opmerkelijke vaststellingen. Uit telefoontaps blijkt dat Francken op de hoogte was van een nakende huiszoeking bij Kucam, en daar ook over belde met een medewerkster.

Francken kreeg tips over Kucam van twee vooraanstaande partijleden: de justitie-experte van de partij en een toenmalig kabinetschef

Ook zou hij tips hebben gekregen over Kucam en zijn praktijken. Dat wisten we al, maar nog niet van wie de tips kwamen. Dat waren niet de eerste de besten: Sophie De Wit, partijgenote van Francken en Justitie-experte van N-VA, en Jeroen Windey, nu een Vlaams topambtenaar maar toen kabinetschef van Liesbeth Homans.

Francken daarover: "Ik heb altijd gezegd dat ze naar de politie moesten stappen, wat Jeroen Windey ook gedaan heeft. Vanaf toen was de zaak in handen van het gerecht, en dat heeft zijn werk gedaan." Francken benadrukt wel dat er geen visa meer zijn uitgereikt nadat hij die tips gekregen had.

"Voorgelogen"

Eén van de zwaarwichtigste beschuldigingen in De Standaard is dat Francken het parlement heeft voorgelogen. Zo zei hij in het parlement dat hij geen weet had van mensen die door Kucam naar hier waren gehaald en vervolgens doorreisden zonder zich te registreren, wat niet mag. Tegenover het gerecht gaf Francken toe dat hij weet had van één geval.

Ook zou Francken Kucam carte blanche gegeven hebben. Maar dat ontkent hij. "Ik spreek dat formeel tegen. Ik ben in het parlement uitleg gaan geven op een moment dat ik geen staatssecretaris meer was en dus ook geen kabinet meer had. Ik heb geprobeerd om alles zo goed mogelijk te reconstrueren maar misschien is er een misverstand in mijn verklaring geslopen. Mijn verklaring bij de onderzoeksrechter kwam er ook pas acht maanden later. Dat wordt nu opgeblazen alsof ik bewust het parlement heb misleid. Nee, ik heb die verklaring in eer en geweten afgelegd."

Meest gelezen