Huidig president Yoweri Museveni
AFP or licensors

Oegandese president Museveni officieel herkozen, oppositie spreekt van fraude

De Oegandese president Yoweri Museveni is bij de presidentsverkiezingen herkozen voor een zesde mandaat, dat heeft de kiescommissie aangekondigd. Museveni leidt het land al 35 jaar. Volgens zijn voornaamste uitdager Bobi Wine is er fraude gepleegd, Wine heeft de kiesresultaten al verworpen. 

In Oeganda zijn de definitieve resultaten van de presidents-en parlementsverkiezingen bekend. Zoals verwacht wint huidig president Museveni, hij gaat voor een zesde ambtstermijn. Museveni haalt 58,6 procent van de stemmen, zijn voornaamste uitdager popster Bobi Wine blijft volgens de officiële resultaten steken op 34,8 procent. De opkomst bedroeg 57 procent. Museveni leidt het land al 35 jaar.  De meerderheid van de Oegandezen heeft nooit een andere president gekend.

Bobi Wine: "Er werd fraude gepleegd"

Maar Wine heeft tijdens een persconferentie de uitslagen van de kiescommissie verworpen en zichzelf uitgeroepen tot winnaar. De kiescommissie heeft de aantijgingen van verkiezingsfraude door Wine afgedaan als onwaar. De commissie vraagt Wine bewijzen van fraude te tonen.

Toch melden de aanwezige waarnemers dat het vertrouwen in de telling geschaad is door de driedaagse internetstoring. Museveni had eerst sociale media afgesloten en daarna het volledige internet platgelegd. Er waren geen waarnemers van de VS noch van Europa aanwezig, enkel waarnemers van onder meer de Afrikaanse Unie.

(Lees verder onder de foto)

Wine tijdens persconferentie
AFP or licensors

Geweld en intimidatie

Gisteren viel het leger binnen in het huis van Wine. Doordat journalisten ter plaatse kwamen zou de situatie in en rond Wines huis uiteindelijk niet geëscaleerd zijn. De veiligheidsdiensten hebben nu een "veiligheidsperimeter" ingesteld rond Wines huis, journalisten mogen zijn huis niet binnen, Wine mag niet buiten. 

Ook de aanloop naar de verkiezingen verliep gewelddadig, er zijn meer dan 50 mensen omgekomen. Wine werd tijdens zijn campagne verschillende keren opgepakt. Ook tientallen van zijn medestanders werden opgepakt, velen van hen zitten nog altijd opgesloten.

In totaal namen 10 kandidaten het op tegen Museveni, en ook zij beschuldigen de president van intimidatie. Momenteel is de hoofdstad Kampala nog steeds een erg beveiligde stad met zeer veel soldaten en politieagenten aanwezig in de straten.

Bekijk de journaalreportage over de Oegandese presidentsverkiezingen: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

VN uit bezorgdheid over verkiezingen

Onder meer de EU, de VS en de Verenigde Naties hebben eerder hun bezorgdheid geuit over de integriteit van de verkiezingen in Oeganda.

Ook Amerikaans topdiplomaat Tibor Nagy heeft een scherpe tweet over de verkiezingen de wereld ingestuurd. "We maken ons zorgen over aanhoudende melding van fraude bij de verkiezingen van 14 januari in Oeganda, en de weigering van de Oegandese autoriteiten om verkiezingswaarnemers accreditatie te verlenen, om het geweld en de intimidatie van oppositieleden (…) .

(Lees verder onder de tweet)

Hij noemt het verkiezingsproces "fundamenteel beschadigd"  en zegt verder dat wie geweld pleegt tegen oppositiekandidaten en aanhangers daarvoor verantwoordelijk zal gehouden worden. Hij wil dat het internet zo snel mogelijk volledig hersteld wordt en vraagt de autoriteiten om geen geweld te gebruiken. 

Huis van Bobi Wine wordt omsingeld door veiligheidsdiensten
AFP or licensors
Kampala
AFP or licensors
Stemmen worden geteld,  Kampala
AFP or licensors
Stemmen worden geteld, Kampala
AFP or licensors

Meest gelezen