Valeria Mongelli / Hans Lucas

Pfizer zal volgende week toch 86.500 doses van het coronavaccin leveren

Vaccinproducent Pfizer zal volgende week toch 86.500 doses van het coronavaccin leveren aan België. Dat laat de taskforce vaccinatie weten en het aantal wordt bevestigd door Pfizer.  Eerder werd gezegd dat ons land maar 60.000 doses zou krijgen, terwijl er 100.000 beloofd zouden zijn. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pfizer zal volgende week 86.500 doses van het coronavaccin leveren

België krijgt volgende week toch 86.500 doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat zijn er slechts 7.000 minder dan gepland, zegt de taskforce die instaat voor de vaccinatiestrategie. Het aantal wordt bevestigd door producent Pfizer. "In vergelijking met de initiële inschatting is de impact dus beperkter", luidt het bij de taskforce.

Het geneesmiddelenagentschap FAGG had gisteren nog gezegd dat ons land door vertragingen bij Pfizer volgende week slechts 60.000 in plaats 100.000 doses geleverd zou krijgen. Daardoor zou de vaccinatie van de ziekenhuizen in het gedrang kunnen komen. 

Nu blijkt plots dat Pfizer maar zo'n 7.000 doses minder zal leveren dan gepland. "In de praktijk zal de verminderde levering geen impact hebben op de vaccinatie van de eerste doelgroep, de bewoners en het personeel in de woonzorgcentra", zegt de woordvoerster van de taskforce. 

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bevestigt via Twitter dat de vaccinaties in de woonzorgcentra zullen doorgaan zoals gepland. (Lees verder onder de tweet.)

Voor de ziekenhuizen die begin volgende week hoopten versneld te kunnen starten met de eerste vaccinaties van zorgprofessionals zou er een "beperkte vermindering van hun voorziene quotum" zijn. Lees: er zal iets minder ziekenhuispersoneel ingeënt worden dan voorzien was.

Dat laatste wordt ook in onderstaande reactie bevestigd door Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce vaccinatie: (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De exacte cijfers nu. De vaccinatietaskforce laat weten dat Pfizer maandag 86.500 doses zal leveren. Concreet gaat het om 74 van de 80 trays die initieel beloofd waren, zegt Pfizer-woordvoerster Elisabeth Schraepen aan VRT NWS.

Laten we even de rekening maken: in een tray zitten 195 flesjes waaruit 6 doses gehaald worden. 80 trays bevatten dan 93.600 doses; 74 trays 86.580 doses.

Volgens Pfizer zou er een miscommunicatie geweest zijn en werd dit aantal al vrijdag meegedeeld aan de overheid. Waar het misverstand dan vandaan komt, is nog onduidelijk. "Het belangrijkste is dat de mensen het geloof in het vaccin behouden", besluit de woordvoerster van Pfizer in haar reactie. "Daarom reageren we nu met de juiste cijfers."

Karel Van De Sompel, topman van Pfizer in België, zal morgen in "De zevende dag" meer uitleg geven.

Avondklok voor het eerst om 18 uur ingegaan in heel Frankrijk

In heel Frankrijk is vanavond voor het eerst de avondklok om 18 uur ingegaan. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet iedereen tussen 18 en 6 uur binnenblijven.

Bekijk hier de beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Cultuursector manifesteert aan Muntschouwburg

Met liedjes, sketches en korte optredens hebben mensen uit de cultuursector vanavond aan de Brusselse Muntschouwburg geprotesteerd tegen de manier waarop de getroffen cultuursector behandeld wordt in de aanpak van de coronacrisis.

De artiesten en medewerkers uit de sector die afzakten naar De Munt, toonden hun ongenoegen. "De stilte en onverschilligheid van de politiek wereld en het uitblijven van elke vorm van perspectief kunnen niet langer duren", klonk het. Artiesten en medewerkers uit de culturele sector hekelen de "flagrante ongelijke behandeling" van de culturele sector.

In een cabaretachtige show kregen voorbijgangers de boodschap dat cultuur een "fundamenteel recht" is dat "net als de toegang tot de gezondheiddszorg, het onderwijs en justitie niet opgeofferd mag worden op het altaar van de cijfers".

"Cultuur verdedigen is ook een visie op de wereld bevestigen. We zijn niet alleen biologische wezens, maar hebben ook sociale banden en creativiteit nodig voor ons mentaal welzijn", zo stelt het collectief van kunstenaars en medewerkers uit de sector.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Leven in Knowsley, de zwaarst getroffen plaats van Engeland: "Het gevaar zit beneden"

Terwijl in het Verenigd Koninkrijk de coronacijfers gemiddeld aan het zakken zijn, blijven ze in sommige streken alarmerend hoog. 

Knowsley, ten oosten van Liverpool, is op dit moment de zwaarst getroffen plaats in Engeland. 

Hoe de mensen er leven, zie je in deze reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Nekkerhal in Mechelen klaar voor vaccinaties

Sinds gisteren weten we dat er 94 vaccinatiecentra komen, verspreid over Vlaanderen. Begin februari moeten die klaar zijn, maar sommige zitten voor op schema. 

Zo is het centrum in de Nekkerhal in Mechelen al helemaal ingericht. Er zullen Mechelaars ingeënt worden en inwoners van Sint-Katelijne-Waver. 

Bekijk hier een korte rondleiding uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Premier De Croo reageert op vertraging Pfizer: "Vertragingen zijn soms onvermijdelijk, maar zo'n zaken weten we liever op voorhand"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft gereageerd op de vertragingen die Pfizer heeft aangekondigd bij de leveringen van de vaccins. "Dat er vertragingen zijn is soms onvermijdelijk, maar zo'n zaken weten we liever op voorhand", klinkt het. "We zijn dan ook heel duidelijk geweest naar de toekomst toe. Ze moeten ervoor zorgen dat wij daar sneller van op de hoogte zijn zodat wij ons kunnen herorganiseren."

Gisteren raakte bekend dat Pfizer volgende week tijdelijk minder vaccins kan leveren. Daardoor dreigt de vaccinatie vertraging op te lopen. De taskforce vaccinatie reageerde misnoegd. "Het is bijzonder moeilijk werken op deze manier", klonk het onder andere bij Dirk Raemakers, topman van de taskforce. 

"Er zitten heel wat onzekerheden in onze vaccinatiecampagne", klinkt het nog bij De Croo over het nieuws. "De verschillende regeringen hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven. Maar er zijn zaken die fout kunnen lopen, het nieuws van Pfizer is daar een voorbeeld van."

Videospeler inladen...

Jambon reageert op verminderde levering van Pfizer: "Hoofd koel houden"

"De ene week krijg je wat meer vaccins geleverd dan de andere. We zijn er op voorbereid dat leveringen niet altijd volgens plan verlopen. Laat ons het hoofd koel houden". Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in een reactie op de verminderde levering van Pfizer.

Gisteravond raakte bekend dat België volgende week maar 60.000 in plaats van de beloofde 100.000 dosissen van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech geleverd krijgt. 

"Op schema"

De taskforce vaccinatie reageerde eerder vandaag behoorlijk kritisch op die boodschap van Pfizer. De verminderde levering kan ook gevolgen hebben voor de geplande start van de vaccinaties bij ziekenhuispersoneel.

"Het is uiteraard altijd beter als de leveringen mooi volgens schema komen, maar laten we toch het hoofd koel houden", reageert Vlaams minister-president Jambon. Hij wijst er ook op dat de vaccinaties op schema zitten. "Tegen het einde van de maand zullen de woonzorgcentra gevaccineerd zijn".

Meer dan een miljoen Duitsers kreeg al een eerste coronaspuitje

Bijna drie weken ver in de vaccinatiecampagne hebben al meer dan een miljoen mensen in Duitsland een eerste spuit van een coronavaccin gekregen. Dat meldt het Robert Koch Instituut, een gezondheidsinstituut van de Duitse overheid.

De instelling registreerde vandaag 1.048.160 vaccinaties in totaal. Het gaat om 1,26 procent van de bevolking. Na zowat drie weken hebben ze een tweede prik nodig. Gisteren alleen kregen 79.759 mensen een coronavaccin. Het werkelijke aantal kan nog hoger liggen, omdat er soms vertraging is bij het doorspelen van informatie door de lokale overheden.

Bijna de helft van de gevaccineerden kreeg een vaccin omwille van hun werk, denk aan dokters of nog zorgpersoneel. Daarnaast vormen ouderen en bewoners van rusthuizen de grootste groep.

“Nederlandse basisscholen blijven langer dicht”

In Nederland blijven de basisscholen en crèches langer dicht. Dat meldt de openbare omroep NOS op basis van regeringsbronnen. Daarmee volgt de ontslagnemende regering-Rutte een advies van experts.

Eerder deze week was nog gezegd dat de basisscholen in Nederland zeker tot 25 januari dicht zouden blijven. Voor de middelbare scholen is dat 8 februari. Uit vrees voor de Britse variant van het coronavirus wordt de heropening nu uitgesteld. 

De Nederlandse scholen en niet-essentiële winkels zijn sinds half december gesloten. Aanvankelijk zou de lockdown in Nederland 5 weken duren. 

De cijfers bij onze noorderburen zijn slechter dan in België, maar ze zitten in licht dalende lijn. De afgelopen dag overleden 98 covid-patiënten in Nederland. De afgelopen zeven dagen waren dat er gemiddeld 94 doden per dag, tegen 107 doden per dag een week eerder. 

De afgelopen dag werden er 5.340 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 722 minder dan gisteren. Het aantal is ook lager dan het gemiddelde van afgelopen week, dat ligt op 5.873 besmettingen per dag.

Over twee weken nieuwe dosissen Moderna naar ons land

Het farmaceutische bedrijf Moderna heeft al 8.000 vaccins geleverd aan België. Over twee weken volgen er nog eens 13.000 en over vier weken nog eens 31.500. Voorlopig is de impact van de Moderna-vaccins dus beperkt. Pas over een maand zou Moderna grotere volumes van het vaccin kunnen leveren.  

Maandag wordt in Antwerpen het eerste Moderna-vaccin toegediend, aan personeel van het Middelheim-ziekenhuis. Moderna is net als dat van Pfizer een mRNA-vaccin. Het is makkelijker hanteerbaar, het moet niet op min 70 bewaard worden, een gewone diepvriezer volstaat. 

Meest gelezen