Nepalese bergbeklimmers bedwingen voor het eerst de K2, de op een na hoogste berg ter wereld, in de winter

Een groep Nepalese alpinisten heeft voor het eerst de top van de K2, de op een na hoogste berg ter wereld, bedwongen in de winter. De reus in het Karakoram-gebergte op de grens tussen Pakistan en China was de enige "achtduizender" die nog niet beklommen was tijdens het winterseizoen. Maar er gebeurde ook een tragisch ongeval op de K2.  De Spaanse alpinist Sergi Mingote kwam om het leven tijdens zijn poging om deze berg te beklimmen. 

"Een team van Nepalese Sherpa's heeft deze namiddag de K2 beklommen", zei de secretaris van de Alpine Club of Pakistan (ACP), Karrar Haidri. De tien alpinisten hadden om 1 uur 's nachts lokale tijd de beklimming aangevat en om 16.56 uur hadden ze de 8.611 meter hoge top bereikt.

De eerste beklimming van de K2 dateert al van 31 juli 1954, maar de reus was nog nooit in volle winter bedwongen. Deze winter willen nog meer dan 50 klimmers, die deel uitmaken van drie internationale expedities, de K2 nog beklimmen. De bergtop geldt als een erg moeilijke bekliming, moeilijker dan de Mount Everest, 's werelds hoogste berg met de top op 8.849 meter.

(Lees verder onder de tweet)

Maar er gebeurde ook een tragisch ongeval op K2. De Spaanse alpinist Sergi Mingote kwam vandaag om het leven, ook hij wou geschiedenis schrijven door als een van de eersten de K2 in de winter te beklimmen. Maar hij kwam ten val in de afdaling naar het basiskamp.

De Spanjaard maakte geen deel uit van het Nepalese team. Zijn klimgroep wilde een andere dag naar de top klimmen. De Spaanse premier Pedro Sanchez tweette over een "tragisch ongeval" en betuigde zijn medeleven aan de "dierbaren van deze geweldige atleet". 

(Lees verder onder de tweet)

Regelmatig wordt het Pakistaanse leger ingeschakeld om klimmers te redden met helikopters, maar het weer maakt dat vaak zeer moeilijk.
Ook in augustus 2008 kwamen elf klimmers om het leven door een lawine op de flanken van de K2. Het Karakoram-gebergte is een van de bergketens die grenzen aan de Himalaya. 

Meest gelezen