Videospeler inladen...

Pfizer zal volgende week dan toch 93.000 doses van het coronavaccin leveren

Dat farmabedrijf Pfizer pas gisteren liet weten dat het volgende week een pak minder vaccins zal kunnen leveren aan ons land, stuit op onbegrip bij de taskforce vaccinatie van de overheid. "Het is bijzonder moeilijk werken op deze manier", reageert topman Dirk Ramaekers tijdens een digitale vragensessie. Intussen blijkt dat door de kleinere levering de inenting van het ziekenhuispersoneel vertraging dreigt op te lopen. 

Vorige week kwam er goed nieuws van de vaccinatiestrategie. Die kon versneld worden. Zo zouden zorgverleners in de ziekenhuizen al eind deze maand een spuitje kunnen krijgen tegen corona. Gisteren zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in "Het Journaal" het volgende: "Volgende week gaan we 106.000 mensen vaccineren, 37.000 in de ziekenhuizen en de rest in de woonzorgcentra". Al voegde hij er wel aan toe dat alles afhangt van de leveringen.

En nu komt er inderdaad een kink in de kabel wat betreft de leveringen, bleek gisteravond. Pfizer zal volgende week 40 procent minder dosissen kunnen leveren aan ons land: 60.000 in plaats van de voorziene 100.000 dosissen. De - tijdelijk - mindere levering heeft volgens het bedrijf te maken met de opschaling van de productie die ze gaan doen, na een bijkomende Europese bestelling.

De werkgroep vaccinatie in ons land is duidelijk not amused dat de melding er pas gisteren kwam, terwijl het gaat over de levering voor volgende week.  "Een zeer moeilijke situatie, ik zou durven zeggen onbegrijpelijk", stelt Xavier De Cuyper algemeen administrateur van het federaal geneesmiddelenagentschap. "Iedereen kan aanvaarden dat er zich in een productieketen soms problemen kunnen voordoen. Hier is er geen duidelijke uitleg wat de reden is, behalve de verhoging in de productiecapaciteit. Die uitleg geen 48 uur voor de levering, dat is onaanvaardbaar. Niemand gelooft dat er echt een probleem is te wijten aan de verhoging van de capaciteit."

Voorlopig gaat het enkel om de levering van volgende week die verminderd wordt. "Maar het blijft een vraagteken", klinkt het bij de taskforce vaccinatie.  "Het blijft bijzonder moeilijk werken op deze manier. Het vertrouwen heeft daar toch wel een knauw gekregen", vindt Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce.

Bekijk de reactie van FAGG-topman Xavier De Cuyper en Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie (lees verder onder video):

Videospeler inladen...

Vaccinatie ziekenhuispersoneel

Door de verminderde levering van de Pfizer-vaccins, is de versnelde inenting van het ziekenhuispersoneel, die volgende week zou moeten beginnen, niet meer gegarandeerd.

"Wij gingen er voor dit weekend van uit dat wij over 37.000 Pfizer-dosissen beschikten om te kunnen starten met de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel. We gaan dit weekend de bijgestelde productiecijfers moeten afwachten om te zien of we dat cijfer moeten herberekenen en aan welk aantal de ziekenhuizen toch nog kunnen beginnen te vaccineren", zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Voor de vaccinatie in de woonzorgcentra - wat steeds de prioriteit is - is er volgens de eerste berekeningen geen probleem, klinkt het. "Die kunnen doorgaan zoals gepland. Hoeveel vaccindosissen we dan overhouden voor onze ziekenhuizen, moeten we dit weekend evalueren." 

We doen het maximale om te kunnen starten met het ziekenhuispersoneel, alleen kunnen we nu nog niet zeggen met hoeveel dosissen dat zal zijn

Joris Moonens, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Bekijk ook de journaalreportage over de beslissing van Pfizer, en het interview van Joris Moonens bij onze wetenschapsreporter Katty Allaert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen