Agente Kelly raakte gewond tijdens rellen in Brussel: "In hun ogen stond pure haat" 

De blik van de jongeren die haar aanvielen tijdens de rellen afgelopen week in Brussel vergeet agente Kelly naar eigen zeggen nooit. "Die ogen, daar stond pure haat in", getuigt ze in "De zevende dag". Kelly was een van de agenten die gewond raakten. Zij hoopt op een snelle verbetering voor het geweld tegen politie.

Agente Kelly werd woensdagavond samen met enkele collega's opgeroepen ter versterking voor de rellen in Brussel. Die rellen ontstonden na een betoging voor de 23-jarige Ibrahima Barrie die vorig weekend overleed na een politie-interventie.

Bekijk het getuigenis van de agente - onherkenbaar in beeld - in "De zevende dag" (lees verder onder video):

Videospeler inladen...

"Toen we daar aankwamen, dacht ik Ow shit. We zijn hier maar met 6, waar is de rest? Er waren 70 jongeren met van alles aan het gooien en toen die ons 6 zagen, was het hek helemaal van de dam. Die ogen, daar stond pure haat in. Die blik vergeet ik niet."

De agente kreeg een voet van een verkeerspaal tegen haar helm en viel op de grond. "De jongeren vlogen langs de linkerkant tegen mij aan en begonnen te stampen en schoppen. Een man van vreemde origine begon te schreeuwen, duwde jongens weg en hielp mij rechtkomen", getuigt Kelly.

Ik ben nog altijd van het principe dat jongeren schrik zouden moeten hebben van de politie en niet andersom

Agente Kelly

Intussen gaat het fysiek weer beter met de agente. "Als ik mijn beschermingsstukken niet aan had, was het zeker anders afgelopen. Dan had ik het vandaag misschien niet kunnen navertellen." Volgens Kelly kunnen agenten tegenwoordig hun job niet meer naar behoren uitvoeren. "Op een gegeven moment ben je bang om nog maar iets te doen, bang dat je een foutje zou maken en dat je daarvoor zwaar gestraft wordt terwijl die jongeren totaal niet gestraft gaan worden." 

Agente Kelly kon nog naar huis, maar in heel veel families is er iemand die nooit meer thuiskomt
Yassine Boubout, activist

Dat beaamt ook Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA in een gesprek met activist en expert politiegeweld Yassine Boubout in dezelfde uitzending van "De zevende dag". "In bepaalde wijken heeft de politie het moeilijk om haar werk nog naar behoren te doen," stelt Houssin. "Als ze hun werk proberen te doen door op te treden, wordt dat vaak bestempeld als racisme. Tegelijk lopen ordediensten uit de hand en wordt de politie gebruikt als boksbal." 

Boubout, die zelf ook aanwezig was op de betoging voor Ibrahima, veroordeelt het gebruik van geweld, maar hij begrijpt wel dat de jongeren boos zijn. "Die haat komt wel ergens vandaan. Veel mensen willen dat niet begrijpen. Wat gebeurd is met agente Kelly had nooit mogen gebeuren, maar zij kan nog wel naar huis. Bij heel veel families komt er iemand nooit meer naar huis. Ibrahima, Adil, Samira, Sabrina, Lamine... Er zijn te veel namen. Ik kan blijven doorgaan."

Bekijk hier het gesprek tussen Yassine Boubout en Vincent Houssin in "De zevende dag" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Er is een structureel probleem van racisme bij de politie," zegt Boubout. "Er zijn verschillende rapporten die dat aantonen." Dat klopt niet volgens Houssin. "Er wordt bij de politie heel veel ondernomen om racisme te bestrijden, nog meer dan bij andere diensten." 

Dat er veel onbegrip is tussen de Brusselse jongeren en politie, werd ook aan tafel duidelijk. Boubout stelde dat er bij de politiediensten gediscrimineerd wordt op basis van huidskleur of etniciteit. "Heel veel mensen ontkennen het probleem van etnische profilering. Ik ken verhalen van jongeren die drie of vier keer gecontroleerd worden per dag, soms zelfs door dezelfde agent. Ik stel me daar vragen bij en ben ongerust als burger." Ook daar is Houssin het niet mee eens: "De politie doet niet aan etnische profilering. Wij werken op basis van daderprofielen."

Gemeenschapsgerichte politiezorg is volgens Boubout een manier om de bestaande kloof te overbruggen. "Er zijn al goede voorbeelden. Zo is er het project Zo Geflikt waarbij we in heel Vlaanderen lokale politiekorpsen en lokale jeugdhuizen met elkaar in contact brengen. En binnenkort start er ook in Brussel een project waarbij we verschillende politiezones dichter bij de jongeren gaan brengen."

Meest gelezen