Ophef over online nieuwjaarsreceptie Open VLD: "Politiek gezien is dit niet de beste beeldvorming"

Er is heel wat kritiek na de nieuwjaarsreceptie van Open VLD gisterenavond. Gastvrouw Eline De Munck plaatste gisteren een foto op Instagram waarop zijzelf, partijvoorzitter Egbert Lachaert, premier Alexander De Croo en een muziekband te zien zijn. De foto viel niet in de smaak bij menig Twittergebruiker. "Twee maten, twee gewichten", klinkt het onder andere. 

"Ik hou niet van goedkope politieke afrekeningen", klinkt het bij privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert op Twitter. "Maar @alexanderdecroo & @egbertlachaert: jullie hebben een gigantische voorbeeldfunctie. Jullie vragen aan de bevolking om al een klein jaar grote inspanningen te doen. Hoe denken jullie dat dit Instagrambeeld daartoe bijdraagt?" 

En ook An Capoen, voormalig Kamerlid voor N-VA, is scherp voor Open VLD, die gisteren zijn nieuwjaarsreceptie organiseerde. "Beste medeburger. Zolang je een TV-studio nabouwt in grote living mag je blijkbaar doen wat je wil", tweette Capoen. 

Open VLD organiseerde - zoals de meeste andere partijen - gisteren een digitale nieuwjaarsreceptie om het nieuwe jaar in te zetten. Maar vrijwel meteen regende het kritiek nadat Eline De Munck een foto op Instagram postte, die de partij ook op haar account deelde. Op de foto zie je De Munck zelf, partijvoorzitter Egbert Lachaert en premier Alexander De Croo, met op de achtergrond een muziekband. 

Lees verder onder de foto:

Politieke beeldvorming

Er kwam al snel reactie van Lachaert zelf. De nieuwjaarsreceptie zou immers volledig coronaproof verlopen zijn. Ze zaten namelijk op voldoende afstand, in een geventileerde ruimte, klinkt het bij de partijvoorzitter. 

Maar het gaat volgens velen helemaal niet over de virologische situatie, maar over de voorbeeldfunctie van de partij, is te lezen op Twitter. Dave Sinardet, politicoloog en professor politieke communicatie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), begrijpt beide kanten.

"Op zich vinden dit soort audiovisuele producties regelmatig plaats", klinkt het bij Sinardet. "Er zijn allerlei regels zodat die producties coronaproof verlopen. Ik ga ervan uit dat die regels hier ook gevolgd zijn. Maar het steekt sommige mensen natuurlijk de ogen uit. Niet elke Belg kan zomaar deelnemen aan een audiovisuele productie. Daarnaast gaat het over de partij van de premier, die al een hele tijd hamert op de strikte regels. Politiek gezien is het gewoon niet de beste beeldvorming."

Bekijk hier enkele beelden van de nieuwjaarsreceptie (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het gaat over de partij van de premier, die al een hele tijd hamert op de strikte coronaregels

Dave Sinardet, politicoloog (VUB)

Sinardet is dan ook van mening dat ze bij de partij iets beter hadden kunnen nadenken over het beeld dat de nieuwjaarsreceptie geeft "bij een bevolking die stilaan coronamoe is". 

Ondertussen is de bewuste foto verwijderd van de sociale mediaprofielen van zowel De Munck als die van Open VLD. "Het feit dat ze dat doen betekent wel dat men beseft dat dit niet het beste beeld geeft. Het is voor een stuk een mea culpa."

"Vertekend beeld"

Maar slaat de partij ook echt mea culpa? Open VLD heeft inmiddels namelijk een persbericht uitgestuurd. Daarin staat te lezen dat de nieuwjaarsreceptie werd ingeblikt door een audiovisueel bedrijf dat zich strikt aan de regels heeft gehouden. 

Lachaert begrijpt dat de foto een verkeerd beeld kan geven, maar zegt ook dat hij het "betreurt dat onze opname nu wordt misbruikt om er een hetze rond te maken". Op Twitter plaatste Zelfa Madhloum, de woordvoerster van de partij, ook deze foto's om de afstand van 1,5 meter te verduidelijken: 

Lees verder onder de foto's:

De reactie werd alleszins niet op een positieve manier ontvangen. "Gewoon sorry zeggen was slimmer en empathischer geweest", klinkt het onder andere bij schrijver en columnist Mohamed Ouaamari. 

Meest gelezen