Liveblog - Scholen in Edegem en Kontich gesloten wegens Britse virusvariant, alle gezinsleden in quarantaine

Een basisschool in Edegem en middelbare school in Kontich worden komende week gesloten omdat daar personen positief hebben getest op de Britse variant van het coronavirus. Alle gezinsleden van de leerlingen en personeel moeten komende week in quarantaine gaan. Komende week wordt het eerste ziekenhuispersoneel ingeënt. En intussen hebben in ons land bijna 100.000 mensen hun eerste coronaprik gekregen. Volg al het nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Scholen in Edegem en Kontich gesloten wegens Britse virusvariant, gezinsleden week in quarantaine

Basisschool OLFA Elsdonk in Edegem en het Sint-Jozefsinstituut in Kontich, beide in de provincie Antwerpen, gaan een week dicht omdat er in beide scholen personen positief hebben getest op de Britse variant van het coronavirus. In Edegem gaat het om twee personen, in Kontich om één persoon.

Beide scholen hebben de ouders van de leerlingen op de hoogte gebracht. De leerlingen van beide scholen, het personeel en hun gezinsleden moeten onmiddellijk een week in quarantaine gaan, al zeker tot en met 24 januari.

In beide scholen zullen de leerlingen en het personeel worden getest. In Edegem zullen die testen maandagmiddag worden afgenomen, in Kontich zal dat vanaf dinsdagochtend gebeuren. De ouders zullen op de hoogte gebracht worden van de planning van deze testen.

Lees meer in dit artikel:

België tikt stilaan de kaap van 100.000 vaccinaties aan

96.402 inwoners van België hebben een eerste coronaprik gekregen. Dat blijkt uit de eerste federale cijfers die het ministerie van Volksgezondheid aan VRT NWS heeft gegeven. Dat is net iets meer dan 1 procent van de meerderjarige bevolking van België. 

Op maandag 28 december werd de 96-jarige Jos Hermans uit Puurs als eerste Vlaming gevaccineerd tegen het coronavirus. In de proefperiode rond Nieuwjaar werd een beperkt aantal landgenoten in woonzorgcentra ingeënt. 

Op 5 januari ging de vaccinatiecampagne pas echt van start. Nu, bijna 2 weken later, hebben iets meer dan 96.000 burgers hun eerste coronaprik gekregen. (Jos Hermans krijgt morgen overigens zijn tweede prik.)

Het gaat om 96.402 toegediende doses om precies te zijn. Dat blijkt uit cijfers van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). “Dat betekent dat we op weg zijn,” zegt Vandenbroucke aan VRT NWS, “maar met de nodige afstand, naar een normaal en vrij leven.” 

Opgesplitst

De cijfers werden voorlopig van maandag 28 december tot en met zaterdag 16 januari geteld. Kijken we naar de verschillende landsdelen, dan zien we dat er in Vlaanderen 51.698 doses werden geregistreerd. Dat is net niet 1 procent van de volwassen Vlaamse bevolking. Er werden 90.675 doses geleverd aan de Vlaamse verdeelcentra. 

In Wallonië zitten ze aan 35.215 toegediende doses. Dat is 1,22 procent van de volwassen bevolking. De Waalse hubs kregen vooralsnog 57.525 doses. En in Brussel ten slotte zijn 8.832 coronaprikjes uitgedeeld terwijl er 13.650 doses werden geleverd aan Brussel.

Bekijk hieronder de gedetailleerde cijfers:

Ook zorginstelling voor gehandicapten in Houthulst vermoedelijk getroffen door Britse virusvariant

Ook een zorginstelling voor gehandicapten in Houthulst, in West-Vlaanderen, is vermoedelijk getroffen door een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus. 

Acht bewoners en enkele personeelsleden van zorgaanbieder De Vleugels testten al positief. Er is een sterk vermoeden dat het om de Britse variant gaat, maar dat is nog niet bevestigd.

Eerder vandaag werd bekend dat er een uitbraak was van de Britse variant in een woonzorgcentrum in Houthulst. Het gaat daar om 63 besmette personen in het woonzorgcentrum en 9 in assistentiewoningen.

Lees er meer over in dit artikel:

Meer dan 100 mensen opgepakt bij verboden demonstratie in Amsterdam

De Nederlandse politie heeft ruim 100 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam die niet was toegestaan. De oproerpolitie moest ingrijpen en het Museumplein schoonvegen. Daarbij werd een waterkanon ingezet.

De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet-Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. Wel mocht de manifestatie plaatsvinden in het Westerpark. Maar de initiatiefnemers zagen daarvan af.

Toch verzamelden zich vandaag steeds meer mensen op het Museumplein. Op enig moment waren er zo'n tweeduizend mensen bijeen. Daarop kondigde de zogenoemde "driehoek" (burgemeester, politie en justitie) een noodbevel af en werd verordonneerd dat iedereen het Museumplein moest verlaten.

Veel demonstranten hielden geen 1,5 meter afstand en droegen geen mondmasker.

Marc Van Ranst: “Goed testen om uitbraken van Britse variant op te vangen”

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt dat er goed gereageerd wordt op de twee uitbraken van de Britse variant van het coronavirus in Houthulst, in West-Vlaanderen. In “Het Journaal" zegt Van Ranst dat het een illusie is dat we de verspreiding van de Britse virusvariant volledig zullen kunnen tegenhouden. 

“Dan moet je gaan naar de volgende fase: het zoveel mogelijk onder controle houden”, zegt Van Ranst. “Dat is wat men in Houthulst doet” De viroloog zegt dat de burgemeester van Houthulst heel goed werk levert en dat de bevolking gesensibiliseerd wordt. “Wanneer men daar nu heel breed gaat testen, is dat de goede manier om dat op te vangen.”

Bekijk hier de volledige uitleg door Marc Van Ranst in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Vaccinaties in woonzorgcentra én ziekenhuizen kunnen doorgaan

De vaccinaties in de Vlaamse woonzorgcentra en ziekenhuizen kunnen komende week doorgaan. Dat laat het Agentenschap Zorg en Gezondheid weten na een weekend waarin onzekerheid heerste over de levering van de vaccins door Pfizer. Uiteindelijk zullen er komende week 86.500 doses geleverd worden. Dat zijn er 7.000 minder dan gepland was. 

“De verminderde levering zal geen impact hebben op de vaccinatie voor de bewoners en het personeel in de woonzorgcentra”, laat Zorg en Gezondheid nu weten. “Vanaf maandag krijgen de eerste bewoners hun tweede dosis en beginnen de woonzorgcentra met de vaccinatie van hun personeelsleden.” 

Ook in de ziekenhuizen kunnen de vaccinaties doorgaan, mits wat schuiven met de planning. Vlaanderen beschikt hiervoor volgende week over 38.409 vaccins, inclusief 1.000 Moderna-vaccins. Dat betekent dat er vanaf morgen kan worden gestart met de vaccinatie van het zorgpersoneel van de covid-afdelingen, intensieve zorg en spoed in een aantal HUB-ziekenhuizen, dat zijn ziekenhuizen waar de vaccins bewaard en verdeeld worden.  

Zorg en Gezondheid heeft per ziekenhuis op basis van het aantal personeelsleden van die diensten een quotum berekend. Het aandeel mensen dat kan gevaccineerd worden zal verhogen naarmate het aantal vaccins toeneemt.

De bijna 9.000 vaccins die nu beschikbaar zijn voor het zorgpersoneel in de HUB-ziekenhuizen kunnen vanaf morgen worden toegediend. Na de bijkomende leveringen die deze week worden verwacht, kunnen een kleine 40.000 personeelsleden gevaccineerd worden. 

“De andere ziekenhuizen zullen we zo spoedig mogelijk laten weten wanneer zij kunnen starten met de vaccinatie van hun zorgpersoneel. Dit hangt af van het nakomen van de engagementen van Pfizer”, besluit Zorg en Gezondheid.

UZ Gent start morgen toch met (beperkte) vaccinatie van eigen personeel

Het Universitair Ziekenhuis van Gent begint morgen dan toch met de eerste vaccinatie van het eigen ziekenhuispersoneel. Er wordt niet gewacht op groen licht van de Vlaamse overheid. “We hebben nog steeds geen quotum ontvangen van het agentschap Zorg en gezondheid, maar we vernamen in de media dat de levering van Pfizer toch toelaat om de vaccinatie van ziekenhuispersoneel op te starten”, laat het UZ weten in een persbericht.

Normaal gezien zou het UZ Gent zaterdag beginnen met de vaccinatie van het eigen personeel: 24 verplegers en artsen zouden een eerste dosis van het Pfizer-vaccin krijgen. Toen vrijdag alarmbellen afgingen over de levering van het Pfizer-vaccin, annuleerde het UZ de vaccinatie. 

Het Federaal Geneesmiddelagentschap (FAGG) meldde vrijdag dat Pfizer de komende week niet 100.000 maar 60.000 doses zou leveren. Gisteren kreeg VRT NWS echter precieze aantallen van Pfizer en daaruit blijkt dat Pfizer initieel 93.600 doses had beloofd, waarvan er 86.580 geleverd zullen worden. De "schade" valt dus relatief mee. 

Op basis van deze aantallen besluit het UZ Gent nu om maandag toch te beginnen met de eerste, beperkte vaccinatie van het eigen personeel. “We hebben nog steeds geen quotum ontvangen van het agentschap Zorg en gezondheid, maar we vernamen in de media dat de levering van Pfizer toch toelaat om de vaccinatie van ziekenhuispersoneel op te starten”, laat het Universitair Ziekenhuis weten. 

Er ligt een grote hoeveelheid vaccins in onze diepvries te wachten. We willen onze medewerkers in de frontlijn zo goed mogelijk beschermen tegen het virus. We wachten dus niet langer.
UZ Gent

“We hebben geen tijd te verliezen: het aantal besmettingen stijgt en in ons ziekenhuis steeg de voorbije dagen ook het aantal opnames opnieuw. (...) Er ligt een grote hoeveelheid vaccins in onze diepvries te wachten. We willen onze medewerkers in de frontlijn zo goed mogelijk beschermen tegen het virus. We wachten dus niet langer. De vaccinatie van de woonzorgcentra komt hierdoor niet in het gedrang.”

Het UZ hoopt dat de Vlaamse overheid vandaag of morgen meer nieuws geeft over het quotum, waardoor ze dan in de loop van de week de andere medewerkers kunnen vaccineren die binnen dit quotum vallen. De medewerkers die in eerste instantie gevaccineerd worden, werken op de afdelingen Intensieve Zorgen, Spoedgevallen of een covid-afdeling én zijn ouder dan 45 jaar. 

“Ook de andere ziekenhuizen moeten zo snel mogelijk kunnen starten met de vaccinatie van hun personeel”, besluit het UZ. “Van zodra de overheid duidelijkheid schept over de verdeling van de vaccins over de ziekenhuizen en het transport kan georganiseerd worden, verspreiden we de vaccins meteen naar de andere ziekenhuizen.”

Bewoners woonzorgcentrum Puurs krijgen morgen tweede inenting

De ongeveer 90 bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands krijgen morgen hun tweede dosis van het coronavaccin van Pfizer toegediend. De bewoners waren op 28 december de eersten in Vlaanderen die gevaccineerd werden. De 96-jarige Jos Hermans, die drie weken geleden de eerste prik kreeg, is als laatste aan de beurt.

"We hebben een klein feestelijk moment gepland na de vaccinatie", zegt voorzitter van het Zorgbedrijf Klein Brabant Ann-Marie Morel. "Er is voor elk van de drie afdelingen een taart met een bemoedigende boodschap. Zeven dagen na de inenting, wanneer de bescherming het hoogst is, hebben we een tweede feestelijk momentje gepland met live muziek."

Volgens Morel hebben de bewoners na de eerste vaccinatie weinig last gehad van bijwerkingen. "Bij sommigen was er een beetje lokale irritatie na de prik." Twee bewoners kozen ervoor zich niet te laten vaccineren, zij zijn ondertussen ook niet van gedachten veranderd.

Dat bijna alle bewoners nu gevaccineerd zullen zijn, betekent volgens Morel niet dat de werking in het rusthuis meteen drastisch versoepeld zal worden. "De maatregelen hangen af van de vaccinatiegraad van de gehele bevolking, de overheid beslist daarover. We zullen op sommige vlakken wel licht kunnen versoepelen: zo zullen de bewoners opnieuw wat meer samen kunnen zitten en kan er ook weer contact zijn tussen de verschillende afdelingen. Het is de bedoeling om de manier van werken zachtjes te laten evolueren."

Bekijk ook het gesprek met directeur Fred Rogier en bewoonster Maria Peeters  in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Politie in Aalst betrapt feestvierders na een foto op Facebook

De politie van Aalst heeft vrijdagavond rond 21 uur een feestje ontdekt in een woning aan de Gentsesteenweg. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Er zijn 28 volwassen feestvierders en enkele kinderen aangetroffen. Een deelnemer had een bericht op Facebook geplaatst, waardoor de bal aan het rollen was gegaan. Agenten troffen ter plaatse 28 volwassenen aan, 4 baby's en een kind van 12 jaar oud. 27 personen hebben een onmiddellijke schikking van 750 euro moeten betalen. De organisator krijgt een schikking van 4.000 euro.

Oostenrijk verlengt lockdown tot 7 februari

De Oostenrijkse regering gaat de harde lockdown die momenteel van kracht is, met twee weken verlengen tot 7 februari. Dat heeft bondskanselier Sebastian Kurz vanmorgen aangekondigd op een persconferentie. Eerder had het Oostenrijkse persagentschao APA al gemeld dat daar sprake van was. Experts hadden er, met het oog op de verspreiding van de Britse virusvariant, voor gewaarschuwd niet al te snel versoepelingen door te voeren.

Winkels, horecazaken en scholen blijven dicht. Vanaf 8 februari zouden de winkels en musea weer open mogen en kunnen ook de contactberoepen opnieuw aan de slag, op voorwaarde wel dat overal de mondmaskerplicht en de sociale afstand wordt gerespecteerd. Wel moeten mensen voortaan medische mondkapjes (FFP2-maskers) dragen als ze ergens op bezoek gaan en minstens 2 meter afstand van elkaar houden.

Burgemeester van Lievegem draait platen voor WZC: "Bewoners op positieve manier in de kijker zetten”

Videospeler inladen...

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "127.000 vaccins in de diepvries, maar die gebruiken we volgende week allemaal"

De communicatie van het farmabedrijf Pfizer over het verminderde aantal leveringen van het coronavaccin kon beter, maar we moeten rekening houden met tegenslagen, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. En de voorraad van 127.000 vaccins in ons land zal volgende week zo goed als opgebruikt worden. Intussen zegt infectioloog Erika Vlieghe dat het voor versoepelingen op middellange termijn nog te vroeg is.

Lees meer in het artikel:

Uitbraak in West-Vlaamse dorp Houthulst met Britse variant

In woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem (Houthulst) zijn twee derde van de bewoners besmet met de Britse variant van het coronavirus. Dat bevestigt burgemeester Joris Hindryckx (CD&V). Het gaat om 63 personen in het woonzorgcentrum en 12 in de assistentiewoningen. Ook in de rest van de gemeente steeg het aantal besmettingen in amper een week tijd, van 8 naar 53 besmettingen. Ook daar gaat het om de Britse variant.

Lees hier het volledige artikel:

Pfizer: "Wij zijn een betrouwbare partner"

Farmareus Pfizer verdedigt zich tegen de kritiek die het bedrijf gisteren kreeg wegens (de late communicatie over) een verminderde levering van coronavaccins volgende week.  "We zijn meer dan ooit een betrouwbare factor in het hele verhaal", zegt Karel Van De Sompel, topman van Pfizer België in "De zevende dag". Al geeft hij toe dat de communicatie beter had gekund. "Ikzelf was graag een beetje eerder op de hoogte geweest zodanig dat ik eerder de autoriteiten had kunnen verwittigen."

Intussen is gebleken dat er geen 40.000 minder vaccins, maar slechts 7.000 minder vaccins zullen geleverd worden volgende week. Volgens Pfizer is de verminderde levering te wijten aan het aanpassen van hun productielijnen, omdat de Europese Commissie onlangs 300 miljoen extra vaccins heeft besteld bij het bedrijf. "Het grote verschil met eind december toen ons vaccin werd goedgekeurd is dat Europa toen 200 miljoen vaccins had aangekocht. Op dit ogenblik, een paar weken verder, zijn er dat 400 miljoen meer.  Wij kunnen niet zomaar aan een knopje draaien om meer vaccins van de band te laten rollen. Daar zijn een aantal productieaanpassingen voor nodig en die gaan gebeuren de komende weken."

De productieverhoging, na de extra Europese bestelling, betekent ook voor ons land een pak meer vaccins. "De voorziene allocatie voor het eerste kwartaal is 1,3 miljoen dosissen. Vergeet niet dat we er al 270.000 van hebben geleverd tot en met vrijdag. Dit gaat significant verhoogd kunnen worden in het tweede kwartaal", aldus Pfizer-topman Van De Sompel.

Bekijk het gesprek met Karel Van De Sompel in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

"Mensen moeten hun huisdier wegdoen door corona, hartverscheurend"

Een kattenopvangcentrum op het eiland Cyprus kampt met een overvloed aan katten die door hun baasjes achtergelaten worden als gevolg van de coronacrisis. "We zien een stijging van 30 procent in het aantal graag geziene en goed verzorgde katten die nu door hun eigenaars bij ons worden gebracht, omdat zij het eiland verlaten", zegt Dawn Foote, directrice van het opvangcentrum, aan het persagentschap AFP.

Veel expats en mensen die deel op Cyprus en deels elders wonen, hebben het eiland verlaten en zijn terug naar huis gekeerd nu het economisch heel moeilijk gaat. "Mensen hebben op dit moment gewoon geen geld, en het is duur om een kat naar een ander land mee te nemen. Je moet betalen voor een paspoort, voor transport...", verklaart Foote de toestroom aan achtergelaten katten.

In haar centrum vinden momenteel 800 katten onderdak. Foote zegt dat het aantal dieren dat bij een asiel of opvangcentrum wordt achtergelaten, op het hele eiland stijgt. Ook omdat plaatselijke inwoners het moeilijker krijgen om dierenvoeding of dierenartsrekeningen te betalen. "Het is hartverscheurend."

Opnieuw een huisje vinden voor achtergelaten huisdieren is ook moeilijk. Velen worden geadopteerd door mensen buiten Cyprus, maar er zijn minder vluchten en hogere transportkosten. De sluiting van opvangcentra voor bezoekers maakt het ook moeilijk voor toekomstige eigenaars om een dier uit te kiezen.

AFP or licensors
AFP or licensors

Ook verplichte quarantaine en coronatest voor reizen onder de 48 uren?

Er wordt bekeken of ook reizigers die minder dan 48 uren in of uit België verblijven verplicht in quarantaine moeten en een coronatest moeten afleggen. Dat zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in "De Ochtend" op Radio 1.

"Die 48-urenregeling laat te veel uitzonderingen toe. Dat maakt de controle moeilijker. Dat is een van de dingen die we aan het bekijken zijn", zegt minister Vandenbroucke. "Maar je wil natuurlijk grensarbeid toelaten. Hoe doe je dat dan? Dat is niet eenvoudig, maar we zijn een oplossing aan het zoeken, om de beveiliging waterdicht te maken."

Die 48-urenregeling laat te veel uitzonderingen toe. Dat maakt de controle moeilijker. Dat is een van de dingen die we aan het bekijken zijn.

Volgens de minister is het ook vooral om zaak om de strenge regels nog strakker op te volgen. "We gaan het vandaag niet afgeklopt hebben, waarschijnlijk ook niet morgen, maar we zijn in detail aan het bekijken wat we kunnen doen om mensen die toch uit het buitenland komen en aan controles ontsnappen, of maatregelen die onvoldoende waterdicht zijn, hoe we dat kunnen verbeteren."

De komende week zou de knoop doorgehakt moeten worden door het Overlegcomité, met alle regeringen van ons land.

Brazilië: meer dan duizend doden per dag, voor de vijfde dag op rij

In Brazilië zijn zaterdag 61.549 nieuwe besmettingen met het coronavirus bevestigd. Het ministerie van Volksgezondheid meldt ook dat er 1.050 overlijdens waren. Dat maakt zaterdag de vijfde dag op rij dat het aantal overlijdens boven de 1.000 uit stijgt.

De situatie in bepaalde staten in Brazilië is momenteel dramatisch. De afdelingen intensieve zorg van de ziekenhuizen liggen overvol en er is een acuut gebrek aan medisch materiaal, beademingstoestellen en zuurstof. Het land is ook nog niet gestart met een vaccinatiecampagne. Experts beschuldigen president Jair Bolsonaro ervan de situatie niet ernstig genoeg te nemen.

Sinds het begin van de pandemie zijn bijna 8,5 miljoen besmettingen geregistreerd, volgens Johns Hopkins University. Het officiële aantal overlijdens bedraagt 209.296. Na de Verenigde Staten en India is Brazilië het land waar het coronavirus het hardst toeslaat.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Buurlanden strenger, maar hier zijn coronacijfers beter: hoe doet België het?

In België zijn de scholen en niet-essentiële winkels nog altijd open, maar in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn ze gesloten. Frankrijk heeft dan weer een avondklok vanaf 18 uur voor het hele land afgekondigd, ook zij doen het immers slechter dan België wat het aantal nieuwe besmettingen betreft. Hoe zit het precies met de coronacijfers als we België vergelijken met de buurlanden, en hoeveel strenger pakken zij het momenteel aan?

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen