CD&V-voorzitter Joachim Coens

Corona centraal in nieuwjaarstoespraken van CD&V en PVDA

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft voorzitter Joachim Coens van regeringspartij CD&V de regeringsleiders in dit land opgeroepen om zo snel mogelijk te komen met een duidelijk perspectiefplan met een concrete agenda en concrete data. Ook bij de PVDA was corona de leidraad in de nieuwjaarstoespraak. Voorzitter Peter Mertens hekelt dat de pandemie volgens hem de kloof tussen arm en rijk vergroot.  

"We willen terug naar een normaal leven. Maar we willen niet zomaar terug naar hetzelfde. We willen ook perspectief op beter", zei Joachim Coens. De CD&V-voorzitter ziet de coronacrisis als een kantelpunt tussen twee tijdperken. "De 21e eeuw is nu pas begonnen (...) Het politieke narratief van de 21e eeuw zal er één zijn van anders en beter gaan leven, van moed om te veranderen."

Als het noodzakelijk is, kan het land op één nacht de scholen, grenzen, en winkels sluiten, stelt Coens vast. "Zeg niet dat we dan geen einde kunnen maken aan aspecten die ons als mens en de planeet beschadigen. We willen weg van vervuiling, verspilling, monopolies en gigantisme, we willen menselijke creativiteit en menselijkheid."

CD&V pleit voor een economische transitie met nadruk op lokaal en kleinschalig, duurzaam en innovatief. Om de coronaschulden af te betalen, kijken de Vlaamse christendemocraten onder meer naar de digitale en e-commercebedrijven. "Het is niet omdat ze virtueel zijn dat hun inkomsten dat ook zijn. Zij moeten een eerlijke bijdrage betalen, in de vorm van een digitaks", betoogde Coens, die ook een wetgevend kader en protocollen voor big tech bepleitte. "De burger moet baas blijven. Mensen zijn noch data noch schapen".

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

PVDA hekelt "klassenvirus"

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft voorzitter Peter Mertens van de uiterst linkse PVDA de groeiende tegenstellingen tussen rijk en arm in coronatijden aangeklaagd. "Dat corona een democratisch virus is dat iedereen gelijk treft, is de grootste leugen van 2020. Rijk wordt rijker, arm wordt armer. Dit virus is een klassenvirus”, aldus Mertens.

De PVDA-voorzitter pleit voor een "volwaardige" vermogensbelasting op de grootste fortuinen. De effectentaks van de federale regering laat volgens PVDA immers de superrijken buiten schot dankzij een fiscaal achterpoortje dat de aandelen op naam buiten beschouwing laat. "Dat deze regering, mét Groen en SP.A aan boord, elke vermogensbelasting laat vallen is schandalig", laakte Mertens.

Bekijk het interview met Peter Mertens in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen