Videospeler inladen...

Legendarische en beruchte muziekproducer Phil Spector (81) overleden

De even befaamde als beruchte muziekproducer Phil Spector is overleden. Dat meldt het gevangeniswezen van Californië. De man werd vorige maand nog opgenomen in het ziekenhuis met corona. Spector was vooral bekend om zijn “wall of sound” en als producer van artiesten als The Ronettes, Ike en Tina Turner en zelfs The Beatles. Spector zat in de gevangenis voor moord. 

Phil Spector werd geboren op 26 december 1939 in the Bronx in New York en werd dus 81 jaar oud. Hij is vooral bekend door zijn handelsmerk, de "wall of sound", een geluidsopnametechniek waarbij grote aantallen muzikanten de stukken speelden om een voller geluid te creëren. De verschillende muziekinstrumenten zijn daardoor moeilijk te onderscheiden. 

Hij werd wereldberoemd in de jaren 1960 voor zijn werk als muziekproducer voor meidengroepen, zoals The Crystals en The Ronettes. Maar Spector was later ook de producer van onder andere The Beatles en The Ramones. 

Beluister hier "Be my baby" van The Ronettes, een voorbeeld van de "wall of sound", geproducet door Spector: 

Overleden in de gevangenis

Vier weken geleden zou Spector besmet zijn geraakt met het coronavirus. Daarom zou hij van de gevangenis naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Hij zou aan de betere hand zijn geweest en werd weer overgebracht naar de gevangenis, waar hij toch overleed.

Spector zat sinds 2009 in de gevangenis  voor de moord op actrice Lana Clarkson. Hij zou een pistool in haar mond hebben leeggeschoten en werd veroordeeld tot 19 jaar celstraf voor doodslag en verboden wapendracht. 

Spector stond al heel zijn leven bekend als een excentrieke man. En ook voor de moord was hij geen onbeschreven blad. Zo zou hij John Lennon bedreigd hebben met een pistool tijdens hun samenwerking en Leonard Cohen achtervolgd hebben met een kruisboog. 

Videospeler inladen...

The Teddybears

In de jaren 1960 producete hij muziek voor The Crystals, The Ronettes & Ike en Tina Turner. In 1966 stopte hij voor de eerste keer met zijn carrière in de muziekindustrie toen het nummer "River Deep, Mountain High" niet doorbrak als grote hit. 

The Beatles & John Lennon

In 1969 zette hij zijn carrière al verder, wanneer hij de muziek van The Beatles en John Lennon voor zijn rekening nam.  Hij producete onder andere het wereldberoemde album "Let it be" van The Beatles en "Imagine" van John Lennon. Tegen het midden van de jaren 1970 had hij al 18 singles geproducet die in de Verenigde Staten in de top 10 stonden. Enkele jaren later werd hij ook producer van punkgroep The Ramones. 

Daarna kwam hij enkel nog in het nieuws met zijn vreemde gedrag en voor de moord op de Amerikaanse actrice Lana Clarkson. 

Meest gelezen