AFP or licensors

Russische oppositieleider Navalny meteen tot 15 februari in de cel na terugkeer in Rusland, EU en VS eisen vrijlating

In Rusland is oppositieleider Aleksej Navalny meteen na zijn aankomst vanuit Duitsland veroordeeld tot een celstraf. Navalny was meteen opgepakt nadat hij vijf maanden na zijn vergiftiging opnieuw in Rusland was aangekomen. Het vliegtuig werd op het laatste moment omgeleid naar een andere luchthaven in Moskou. Verschillende aanhangers die Navalny daar stonden op te wachten werden opgepakt. De EU en de VS reageren verontwaardigd en eisen dat Navalny onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Navalny is gisteren na een afwezigheid van vijf maanden teruggevlogen vanuit Duitsland naar Moskou. Meteen na de landing op de luchthaven Sjeremetjevo nabij Moskou werd hij opgepakt aan de paspoortcontrole. Dat was verwacht, want de politie had dat aangekondigd. Normaal gezien was de landing gepland op een andere luchthaven, maar wellicht was het toestel omgeleid omdat er te veel aanhangers van Navalny op die luchthaven stonden te wachten. 

Vandaag is Navalny dan voor de rechter verschenen en die heeft hem meteen veroordeeld tot een celstraf. De opposant zal tot 15 februari in de cel zitten. Volgens Moskou heeft Navalny de voorwaarden van een eerdere voorwaardelijke gevangenisstraf geschonden. Volgens een van zijn advocaten riskeerde hij 3,5 jaar cel. Navalny is niet onder de indruk: meteen na zijn veroordeling riep hij de oppositie in Rusland op om op straat te komen.

Wees niet bang, ga de straat op, niet voor mij, maar voor jezelf en je toekomst

Aleksej Navalny

Gisteren zijn ook zeker 68 aanhangers van Navalna opgepakt door de politie. opgepakt. Dat meldt OVD-Info, een mensenrechtenorganisatie die politieke vervolgingen in Rusland monitort. Op beelden van MBKh Media, een mediakanaal van de Russische oppositie, is te zien hoe de politie meerdere personen afvoert

Bekijk hier beelden van de aankomst én arrestatie van Navalny (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Europese Unie noemt de arrestatie van Navalny “onaanvaardbaar”. Dat schrijft zowel EU-president Charles Michel als EU-buitenlandminister Josep Borrell op Twitter. 

“Ik vraag de Russische autoriteiten om hem onmiddellijk vrij te laten”, voegt Michel eraan toe. Borrell noemt de politisering van justitie dan weer “onaanvaardbaar”.

Enkele uren later kwam ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met een reactie. Hij roept Rusland op om Navalny onmiddellijk vrij te laten en heeft het over "de zoveelste poging om Navalny en andere oppositiefiguren en onafhankelijke stemmen die kritisch zijn tegenover de Russische regering, de mond te snoeren."

Pompeo zegt ook dat "zelfverzekerde politieke leiders geen schrik hebben voor stemmen die hen tegenspreken en ook geen geweld gebruiken tegen opposanten of hen ten onrechte opsluit."

Ook de toekomstige Nationale Veiligheidsadviseur van Joe Biden, die overmorgen de eed aflegt als nieuwe president van de VS, veroordeelt de aanhouding. Volgens Jake Sullivan moet "Navalny onmiddellijk vrijgelaten worden en de daders van de schandalige aanval op zijn leven moeten ter verantwoording worden geroepen."

Vastgehouden zonder advocaat

Na zijn aanhouding wist lange tijd niemand waar Navalny naartoe gebracht was. Zijn advocaat kreeg na enkele uren de informele bevestiging dat hij vastgehouden wordt in een politiekantoor in Chimki, een voorstad ten noorden van Moskou. Maar voorlopig krijgen zijn advocaten hem niet te zien of te horen. Navalny's persoonlijke advocate Olga Michailova stond uren te wachten voor de deur van het politiekantoorin Chimki, maar werd niet binnengelaten. Uitleg waarom, kreeg ze niet.

De advocaten beschouwen de hele aanhouding van Navalny overigens als onwettig. De oppositiepoliticus is in hechtenis genomen in afwachting van een beslissing van een rechtbank over zijn voorwaardelijke gevangenisstraf. Omdat Navalny na zijn vergiftiging afgelopen zomer in Berlijn herstelde, heeft hij zich niet kunnen melden bij de gevangenisautoriteit, en dat is een van zijn voorwaarden. De gevangenisautoriteit vraagt daarom de rechtbank om zijn straf om te zetten in een effectieve celstraf van 3,5 jaar. Die beslissing valt allicht eind deze maand.

"Ik ben een onschuldig persoon"

Navalny was gisterenmiddag van Berlijn per vliegtuig vertrokken richting Moskou. "Ik, gearresteerd? Ik ben een onschuldig persoon", zei hij tegen verslaggevers toen hij aan boord van het vliegtuig ging. "Dit is het beste moment van de afgelopen vijf maanden", zei hij tegen de vele journalisten in het toestel. "Ik voel me geweldig. Eindelijk keer ik terug naar mijn woonplaats." Navalny werd vergezeld door zijn vrouw en zijn woordvoerster.

Navalny herstelde de voorbije maanden in Duitsland van een vergiftiging met novitsjok, een zenuwgif dat ontwikkeld werd in de Sovjetunie. Navalny houdt het Kremlin verantwoordelijk voor de vergiftiging. Rusland ontkent enige betrokkenheid. Ondanks de dreigende taal van Rusland wil de 44-jarige Kremlincriticus in eigen land zijn rivaal, president Vladimir Poetin, bestrijden.

Aleksjej Navalny
AFP

Meest gelezen