Vermoedelijk een tweede uitbraak in Houthulst van de Britse variant van het coronavirus

In Houthulst, in West-Vlaanderen, zijn vermoedelijk niet één maar twee uitbraken vastgesteld van de Britse variant van het coronavirus. In woonzorgcentrum De Groene Verte is twee derde van de bewoners besmet en de helft van het personeel. 7 bewoners zijn overleden. In De Vleugels, een voorziening voor personen met een beperking, zijn 8 bewoners en enkele personeelsleden besmet. Er wordt nog onderzocht of dat ook de Britse variant is. In de rest van de gemeente steeg het aantal besmettingen met de Britse variant in amper een week tijd, van 8 naar 56 besmettingen. 

Het aantal coronabesmettingen in Houthulst steeg de afgelopen week erg snel. Er werd al gevreesd dat het om de Britse variant zou gaan, en dat werd zondagochtend bevestigd. Uit voorzorg besloot de gemeente eerder al om alle sociale activiteiten te verbieden.

Alleen scholen, kinderopvang en medische diensten zoals Kind & Gezin blijven voorlopig open. "De oorzaak van de uitbraak is nog niet bekend, maar we zijn volop bezig met contacttracing", aldus burgemeester Joris Hindryckx (CD&V). "

Besmette personen moeten tien dagen in quarantaine, in plaats van zeven dagen bij een gewone besmetting. Ook hoogrisicocontacten gelinkt aan de uitbraak in het woonzorgcentrum moeten tien dagen in quarantaine gaan. Net als de besmette personen moeten zij zich op dag 1 en dag 9 laten testen.

De burgemeester vroeg via de gouverneur ook  al bijstand van Defensie om bij te springen in het woonzorgcentrum. "De documenten werden vrijdag ingevuld, hopelijk kunnen vanaf dinsdag vier of vijf Defensiemedewerkers worden ingezet in het woonzorgcentrum."

Er worden niet meer mensen ziek en er zijn niet meer overlijdens

Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg & Gezondheid

"Sinds we de Britse variant kunnen detecteren, is dit de grootste uitbraak tot nu toe", zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We hadden verwacht dat de Britse variant ook bij ons voor uitbraken zou zorgen. De variant is besmettelijker, maar we zien niet meer zieken en ook niet meer overlijdens."

"Het is wel belangrijk dat we het aantal besmettingen nu inperken. Zieke mensen moeten in isolatie en ook de mensen die met hen in aanraking zijn gekomen. Daarvoor werken we samen met het lokale bestuur in Houthulst."

Viroloog Marc Van Ranst geeft een laatste stand van zaken over de toestand in Houthulst in “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Vaccinatie uitgesteld

Door de grote uitbraak in het woonzorgcentrum moet de geplande vaccinatie worden uitgesteld. Pas wanneer er geen nieuwe gevallen bijkomen, wellicht binnen een paar weken, zullen de bewoners ingeënt kunnen worden tegen corona. Maar sowieso brengt vaccinatie niet onmiddellijk bescherming, zegt viroloog Marc Van Ranst.

"Na een eerste inenting moet je drie weken later nog een tweede inenting krijgen. En dan duurt het nog een tiental dagen vooraleer de antilichamen echt op peil zijn", aldus Van Ranst. Volgens hem toont deze uitbraak aan dat de keuze van de regering om eerst in de woonzorgcentra te vaccineren gerechtvaardigd was.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Naast de uitbraak in het woonzorgcentrum werd in De Vleugel, een voorziening voor personen met een beperking, ook een corona-uitbraak  vastgesteld. Daar wordt nog onderzocht of het om de Britse variant gaat, er zijn alleszins sterke vermoedens.

"Alle nodige maatregelen werden genomen om de personen met een handicap en het personeel optimaal te beschermen", klinkt het bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). "De Vleugels heeft iedereen met een besmetting of risicocontact geïsoleerd. Momenteel blijken acht personen met zekerheid besmet, net als enkele personeelsleden. De voorziening laat extra testen uitvoeren."

Bewoners mogen voorlopig niet meer naar huis. Zij die thuis waren, mogen tijdelijk niet meer terugkeren naar het centrum. Ook bezoek en de dagwerking worden voor enkele weken stopgezet.

Waakzaam

In de buurgemeenten van Houthulst is men ondertussen extra waakzaam. Dat is onder meer het geval in Diksmuide, waar ze evenwel voorlopig geen sterke stijging zien van het aantal besmettingen. Het stadsbestuur gaat er nu extra strikt toezien op de quarantaine van besmette personen

Ook voor het onderwijs komen er extra maatregelen, omdat veel leerlingen uit Houthulst naar scholen in de omliggende gemeenten gaan. "De scholen hebben daarom nu een verhoogde waakzaamheid en samen met de CLB's zijn wij een centrum aan het oprichten waar men sneltests zal kunnen doen", laat burgemeester Lies Laridon (CD&V) weten. 

Burgemeester Houthulst: “Ben voorstander van code rood maar we hebben daarvoor toestemming nodig van de minister van Onderwijs”

Videospeler inladen...

Meest gelezen