AFP or licensors

Verkiezingen Oeganda: oppositiekandidaat Bobi Wine wil uitslag aanvechten, maar vreest voor zijn leven

De belangrijkste oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen in Oeganda, Bobi Wine, wil de uitslag van de verkiezingen aanvechten. Dat heeft zijn partij Nation Unity Party (NUP) verklaard. De kiescommissie heeft gisteren bekendgemaakt dat de huidige Oegandese president Yoweri Museveni herkozen werd voor een zesde mandaat. Wine legt zich niet neer bij de resultaten, maar "vreest voor zijn leven", dat zei Wine tegen persbureau Reuters. 

Oegandees oppositiekandidaat en popster Wine staat al enkele dagen onder huisarrest. Wine zegt dat de autoriteiten hem het zwijgen willen opleggen. Hij vreest voor zijn leven en dat van zijn vrouw, dat zei Wine aan persbureau Reuters.

Over het huisarrest schreef de 38-jarige oppositiekandidaat op Twitter: "Het is nu vier dagen dat het leger ons huis omsingelt en mijn vrouw en ik onder huisarrest plaatste", aldus Wine. "We hebben geen voedselvoorraden meer en toen mijn vrouw gisteren probeerde om eten uit de tuin te halen, werd ze geblokkeerd en aangevallen door de soldaten (...)."

Een dag na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag is de sfeer in de Oegandese hoofdstad Kampala nog steeds gespannen. Bobi Wine zegt dat de resultaten frauduleus zijn verlopen en dat hij de bewijzen zal tonen, zodra het internet volledig hersteld wordt. 

Zijn partij hield daarover een persconferentie: "We hebben bewijs van verschillende vormen van wanpraktijken bij de verkiezingen, nadat we allles hebben samengevoegd, gaan we alle maatregelen nemen die de wet toelaat om deze fraude aan te vechten", dat verklaarde Mathias Mpuuga, partijgenoot van Wine, op een persconferentie. Verder vraagt zijn partij dat het huisarrest van Wine wordt opgeheven. 

(Lees verder onder de foto)

Kampala
AFP or licensors

"Alle opties liggen op tafel"

Ook in de aanloop naar de verkiezingen werd er geweld gebruikt door de autoriteiten. Zo vielen er minstens 50 doden bij verkiezingsgeweld. Ook Wine werd verschillende keren opgepakt, bedreigd en zijn chauffeur werd gedood. Bovendien werden verschillende van zijn aanhangers opgepakt, sommigen zitten nog steeds vast.

"Alle opties liggen op tafel", volgens Wine. Hij vraagt aan de Oegandezen om zich niet neer te leggen bij deze resultaten, maar tegelijk wil hij geen gewelddadige opstand.

Maar waarnemers vrezen dat het toch tot geweld zou kunnen komen tussen de autoriteiten en de aanhangers van Wine. De hoofdstad Kampala is nog steeds een sterk beveiligde stad met zeer veel militairen en politieagenten op straat. 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Museveni: "de eerlijkste verkiezingen ooit"

De 76-jarige president Museveni, die als sinds 1986 aan de macht is, gaf na de bekendmaking van de resultaten een toespraak. Hij had het over de "meest fraudevrije verkiezingen" in de geschiedenis van het land.

Verder wil hij niet van buitenlandse inmenging weten om te bemiddelen. "We willen niet dat buitenlanders zich in onze zaken mengen." Supporters van de president kwamen gisteren op straat om zijn overwinning te vieren.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Bijna 60 procent koos voor Museveni"

Uit de verkiezingsresultaten bleek dat 57 procent van de bijna 18 miljoen kiesgerechtigde Oegandezen is gaan stemmen. Bijna 60 procent koos voor Museveni, oppositiekandidaat Wine haalde 35 procent van de stemmen, dat maakte de kiescommissie bekend. De commissie zei ook dat de stembusgang vreedzaam was verlopen.

Onder meer de EU, de VS en de Verenigde Naties hebben eerder hun bezorgdheid geuit over de integriteit van de verkiezingen in Oeganda. Het valt af te wachten hoe de Oegandese bevolking de komende dagen gaat reageren op deze verkiezingsuitslag en op de oproep van Wine om zich niet neer te leggen bij de resultaten.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen