AFP or licensors

Vulkaan spuwt as kilometers de lucht in op Java

Op het Indonesische eiland Java is de actieve vulkaan Semeru opnieuw uitgebarsten. De vulkaan spuwt een rookpluim van as en stoom kilometers de lucht in. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt of geëvacueerd.

Wel waarschuwde de rampenbestrijdingsdienst de bevolking voor aanhoudend gerommel van de vulkaan. Mogelijk kunnen twee dorpen hinder ondervinden van zogeheten gloedwolken. Ook kunnen er modderstromen ontstaan door de hevige regenval in combinatie met het vulkanisch afval. 

De ruim 3.600 meter hoge Semeru barstte in december voor het laatst uit. Toen moesten ruim 500 mensen hun huizen ontvluchten.

Indonesië heeft in een korte periode te kampen met meerdere rampen. Zo waren er modderstromen, was er op het eiland Sulawesi een dodelijke aardbeving en stortte in de Javazee een Boeing 737-500 met 62 inzittenden neer.

Bekijk hier enkele ruwe beelden van de rookpluim op Java: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen