Vaccinoloog Pierre Van Damme: "127.000 vaccins in de diepvries, maar die gaan we volgende week allemaal opgebruiken"

De communicatie van het farmabedrijf Pfizer over het verminderde aantal leveringen van het coronavaccin kon beter, maar we moeten rekening houden met tegenslagen, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. En de voorraad van 127.000 vaccins in ons land zal volgende week zo goed als opgebruikt worden. Intussen zegt infectioloog Erika Vlieghe dat het voor versoepelingen op middellange termijn nog te vroeg is.

De voorbije dagen was er heel wat te doen rond de leveringen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Pfizer liet weten aan meerdere landen tijdelijk minder doses dan verwacht te kunnen leveren omdat het de productiecapaciteit wil opschalen. Volgens de eerste cijfers zou Pfizer aan ons land 40.000 minder doses kunnen leveren, gisteravond bleek het om 7.000 vaccins minder te gaan. Er kwam kritiek omdat het farmabedrijf laat en onduidelijk gecommuniceerd zou hebben.

"We moeten ons focussen op het goede nieuws", zegt professor Pierre Van Damme, vaccinoloog en lid van de taskforce vaccinatie, die gisteren overleg had over een eventuele aanpassing van de vaccinatiestrategie. "Het zijn er maar 7.000 minder in plaats van 40.000, en het is de bedoeling om op te kunnen schalen, zodat er op termijn méér vaccins geleverd kunnen worden."

We kunnen hier wel lessen uit trekken, aldus Van Damme. "Het was een spijtige communicatie, die moet tijdig en beter kunnen. In 24 uur tijd hebben heel veel mensen samengezeten en overlegd, om bijvoorbeeld een nieuwe planning op te maken. Je vraagt veel." Tegelijk zegt Van Damme dat we in de vaccinatiecampagne altijd flexibel zullen moeten zijn. "Het is niet evident want je moet telkens een hele machine in gang zetten, maar dat gaat nog gebeuren. Een lot dat afgekeurd wordt, of bijvoorbeeld dat je zes dosissen uit een flacon kunt halen in plaats van vijf. We gaan nog wel moeten bijschakelen."

Momenteel liggen in ons land zowat 127.000 doses van het coronavaccin in de diepvries. Waarom kunnen we die niet gebruiken om sneller en/of meer te vaccineren? "Volgende week gaat die voorraad zo goed als opgebruikt zijn", legt Van Damme uit. "De start heeft iets exponentieels. We starten geleidelijk aan, we zien eerst dat iedereen mee is. Je start een marathon ook niet met een spurt. En stel je voor dat we toch 40.000 doses minder gekregen hadden, dan zouden we blij geweest zijn dat we het zo gedaan hadden."

Karel Van De Sompel, managing director van Pfizer Belgium Luxembourg, reageerde in "De zevende dag" op de kritiek. "Wij blijven een betrouwbare partner", zei hij. Bekijk het volledige gesprek en/of lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

"Cijfers blijven binnen de perken, maar we mogen niet overmoedig raken"

De laatste dagen is er veel bezorgdheid over de nieuwe, meer besmettelijke virusvarianten die in meerdere landen opduiken. In ons land is zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse variant al gedetecteerd. "Er zijn inderdaad verschillende varianten, maar tegelijk zien we ook nog de virusstam die we hier al maanden zien, daar zien we ook uitbraken van", zegt Van Damme. "En er kunnen perfect nog nieuwe varianten ontstaan."

"Het is niet altijd makkelijk om in de praktijk te begrijpen wat er bezig is. We moeten investeren, en we hebben geïnvesteerd, in een degelijk surveillancesysteem om dat op te sporen. Zijn nieuwe varianten besmettelijker, gevaarlijker, identiek of milder dan de virusstam die we hier zien", aldus Van Damme.

"We zijn blij dat de cijfers binnen de perken blijven en laag zijn in vergelijking met de buurlanden", zegt infectioloog Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEMS die de regering adviseert over de aanpak van de coronacrisis. "Maar we mogen ons niet in slaap laten wiegen en overmoedig raken. We mogen onze ogen niet sluiten."

Volgens Vlieghe is het nog te vroeg om te spreken over versoepelingen op middellange termijn. "Wij denken daar met de GEMS over na. Maar voor nu is het te vroeg, de cijfers zijn nog niet goed genoeg, de situatie is nog te onzeker. Een exitplan is een deel van ons huiswerk, we zijn daar al weken mee bezig. Ook omdat dat voor de sectoren die niet actief zijn, belangrijk is om ergens een plan te hebben. Maar remmen en gas geven tegelijk, dat is de realiteit waar we in zitten."

Bekijk hier het volledige gesprek met Pierre Van Damme en Erika Vlieghe in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen