Filmfestival Oostende

Acteur Jaak Van Assche krijgt een ster op de dijk van Oostende: “Een van de aangenaamste en best voorbereide acteurs van Vlaanderen”

Acteur Jaak Van Assche en producer Erwin Provoost krijgen een Lifetime Achievement Award en een ster op de Walk of Fame in Oostende. Normaal gezien zou afgelopen weekend het Filmfestival Oostende gestart zijn. 

De 80-jarige Jaak Van Assche speelde in talloze theater-, film- en tv-producties. Bij het grote publiek staat hij bekend voor zijn legendarische rollen als Jean De Pesser uit “De collega’s”, Fernand Costermans uit “F.C. De kampioenen” en nog niet zo lang geleden speelde hij Frans Van As in de reeks “De zonen van Van As”.

Regisseur Jan Verheyen werkte verschillende keren met hem samen en nam de laudatio voor zijn rekening. Verheyen legde de nadruk niet alleen op de veelzijdige professionele carrière van Van Assche, maar ook als aangename collega: “Ik heb 5 films gemaakt met Jaak en kan met de hand op het hart zeggen dat hij de aangenaamste, best voorbereide, meest gedisciplineerde en immer welgezinde acteur is met wie ik ooit de eer heb gehad om te werken.”

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Producer Erwin Provoost

Producer Erwin Provoost, afkomstig van Koksijde, werd onder valse voorwendsels naar Oostende gelokt, hij houdt niet van de spotlights. Groot was zijn verbazing toen er opeens een ster met zijn naam tevoorschijn kwam. De laudatio kwam van Stijn Coninx, die zijn eerste 2 Urbanusfilms "Hector en "Koko Flanel" mede dankzij Provoost kon verwezenlijken en hierdoor zijn eigen carrière in de filmindustrie zag groeien. Later volgden er nog vele samenwerkingen: “Ik heb van in het begin naar jou opgekeken, letterlijk en figuurlijk. Grote meneer, met een groot hart, grote klasse, van zeer groot belang in de ontwikkeling, evolutie en uiteindelijk in de geschiedenis van de Vlaamse film. Daarom kan deze ster niet groot genoeg zijn en is ze meer dan verdiend.”

Op zijn lijstje van kassuccessen staan o.a. De Zaak Alzheimer, Ben X, Windkracht 10, Max, ... De afgelopen jaren was Provoost actief als directeur intendant bij het Vlaams Audiovisueel Fonds. Sinds 1 januari 2021 nam Koen Van Bockstal de fakkel van hem over. 

Filmfestival Oostende
Filmfestival Oostende

Meest gelezen