Alex Breugelmans van Vesaliusziekenhuis in Tongeren: "Ziekenhuispersoneel kijkt reikhalzend uit naar vaccinaties"

Vanaf deze week worden artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen ook gevaccineerd. Dat is een nieuwe belangrijke stap en essentieel om de zorgverleners te beschermen tegen besmettingen. Volgens hoofdarts Alex Breugelmans van het Vesaliusziekenhuis in Tongeren is er veel enthousiasme onder het personeel om zich snel te laten vaccineren.

Het zorgpersoneel in de ziekenhuizen is vanaf nu aan de beurt. Eerst worden artsen en verpleegkundigen van spoed, intensieve zorgen en de covidafdelingen ingeënt. Al is die lijn niet zo eenvoudig te trekken, zegt hoofdarts Alex Breugelmans van het Vesaliusziekenhuis in Tongeren: “Heel wat verplegend personeel staat op verschillende afdelingen. Sinds de coronacrisis moeten we allemaal heel flexibel zijn. Een verpleger kan de ene dag op zijn gewone afdeling werken en de volgende dag nodig zijn op de covidafdeling. Je hoort vaak spreken over de mensen in de "frontlinie" maar die grens is niet altijd zo duidelijk te trekken.”

Vaccin voor het team

Het vaccin is een stap naar de vrijheid en een manier om uit de coronacrisis te geraken. De hoofdarts merkt op dat er veel enthousiasme is bij het personeel. “Ik heb nog niemand van ons personeel horen zeggen dat ze geen vaccin willen", zegt hij. "Integendeel. Iedereen wil snel aan de beurt zijn. En dat enthousiasme merk ik op in alle afdelingen van het ziekenhuis, dus zeker niet enkel op de afdelingen die geconfronteerd worden met covid.”

Dat enthousiasme heeft ook een praktische kant, merkt Breugelmans op: “Mensen willen gezond blijven om hun collega’s niet extra te belasten. We zijn gelukkig gespaard gebleven van massaal uitvallende personeelsleden, maar het teamgevoel speelt daar wel in mee.” 

De mensen in het ziekenhuis wachten wel nog op een precieze datum. “We krijgen dat snel te horen. Morgen hebben we een definitief overleg om te kijken hoe we de vaccinatie precies gaan uitrollen. Het staat zo goed als vast dat we het Pfizervaccin gaan krijgen, maar we hopen ook snel een datum te hebben.”

Meest gelezen