Videospeler inladen...

Alle leerlingen en leerkrachten in Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge en Westouter worden getest op Britse coronavariant

Dinsdag en woensdag worden alle leerlingen en leerkrachten van de basisscholen in Diksmuide, Houthulst, Lo Reninge en Westouter in Heuvelland getest op de Britse variant van het coronavirus. Dat is nodig na de uitbraak van het virus in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem en de instelling voor mensen met een beperking De Vleugels in Klerken. 

Maandagnamiddag zaten de gouverneur van West-Vlaanderen, de gemeenten rond Houthulst en infectiologe Erica Vlieghe samen. "Normaal gezien gingen ze pas vanaf maandag testen, maar we hebben kunnen bekomen dat alle leerlingen, leerkrachten en andere medewerkers van de basisscholen in Houthulst,  Diksmuide, Lo-Reninge en Westouter dinsdag en woensdag al getest kunnen worden", zegt gouverneur Carl Decaluwé. "Alleen op die manier krijgen we een duidelijk zicht op de impact van de Britse variant van het coronavirus in de regio."

Dinsdag en woensdag trekt een sneltest-bus naar de basisscholen. 2300 leerlingen en 500 personeelsleden worden getest op het coronavirus om uit te sluiten dat er een link is met de besmettingen in het woonzorgcentrum in Merkem en de instelling de Vleugels in Klerken. Peuters en kleuters worden niet getest. De sneltestbus rijdt naar 6 scholen in Houthulst, 4 scholen in Diksmuide, 1 in Reninge en ook 1 in Westouter in Heuvelland, zo'n 30 km verderop. 

De scholen blijven wél open en dat vindt burgemeester van Houthulst Joris Hindryckx een terechte beslissing: "De besmettingen met de Britse variant van het coronavirus situeren zich in een woonzorgcentrum en niet in de scholen. Dat blijkt uit de contactopsporing. Dat werkt goed, iedereen wordt vlug verwittigd en in quarantaine geplaatst. Er is weinig contact tussen de scholen en het woonzorgcentrum."

Atheneum Diksmuide mag geen leerlingen weigeren uit Houthulst

In het Atheneum van Diksmuide zijn leerlingen uit Houthulst voorlopig niet meer welkom. Zij krijgen afstandsonderwijs. De gouverneur vecht dit aan: "Het werd algemeen afgekeurd en we gaan via de procedures van onderwijs dit ongedaan te maken. Iemand die ingeschreven is in een school moet er naartoe kunnen op een veilige manier. Er zijn nog geen problemen in die school, dus kan je geen leerlingen weigeren." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen