Videospeler inladen...

Ex-energieminister Tommelein (Open VLD) reageert op zonnepanelen-heisa: "Ik excuseer me, maar parlement voerde door" 

Bart Tommelein (Open VLD) heeft in "De afspraak" voor het eerst gereageerd op de schrapping van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen door het Grondwettelijk Hof. Tommelein was minister van Energie in de vorige Vlaamse regering toen het systeem werd gelanceerd. "Het is niet zo dat we niets met de negatieve adviezen van de Raad van State gedaan hebben", bijt hij van zich af. "Maar we zullen er nu alles aan doen om met compenserende maatregelen te komen."

Het doet heel wat stof opwaaien: de beslissing van het Grondwettelijk Hof om het systeem van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen onwettig te verklaren, en dus te schrappen. Om de aankoop van zonnepanelen aan te moedigen, had de vorige Vlaamse regering beloofd dat wie zonnepanelen liet installeren vóór 31 december van vorig jaar nog 15 jaar zijn teller zou zien terugdraaien. Niet dus. Het Grondwettelijk Hof vernietigde de beslissing en heel wat mensen zagen hun toekomstig rendement in rook opgaan. 

"Accident waiting to happen"?

Experts hadden de Vlaamse regering nochtans verwittigd dat de beslissing de toets van het Grondwettelijk Hof niet zou doorstaan. Er was een negatief advies van de Raad van State. "Als je weet dat het de toets niet zal doorstaan, waarom ga je er dan toch mee door?", vroeg presentator Bart Schols aan Bart Tommelein in "De afspraak". Tommelein was in de periode 2016-2018 - toen het plan werd gelanceerd - minister van Energie in de Vlaamse Regering. Na zijn ontslag – hij werd burgemeester van Oostende - kwam het dossier bij zijn partijgenote Lydia Peeters. Nu zit het in de portefeuille van Zuhal Demir (N-VA).

"Er was geen andere oplossing op dat moment", antwoordt Tommelein op de vraag van de presentator. "En het parlement heeft het zonder enige tegenstem doorgevoerd." Oppositiepartij Groen - ook op de hoogte van de negatieve adviezen - stemde niet tegen het voorstel. "We hebben ons onthouden, en gezegd dat het juridisch broddelwerk was", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman, ook aangeschoven aan de tafel van "De afspraak". "Maar we staan wel achter de principes, en er stonden goeie dingen in het decreet ook."

We hebben toen gezegd dat het juridisch broddelwerk was

Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman (die niet tegen het voorstel stemde)

Excuses

"Er zijn wel degelijk amendementen ingevoerd na het advies van de Raad van State, het is niet dat we daar niets mee gedaan hebben", haalt Tommelein later in het interview nog aan. Hoe dan ook, de Vlaamse regering ging (tegen de juridische adviezen in) door met de invoering van de terugdraaiende teller. Tommelein vindt het jammer dat het systeem nu is afgevoerd en excuseert zich. "Ik excuseer mij dat wat we voor ogen hadden niet is gelukt (...) Ik denk dat we hele goede bedoelingen hebben gehad met de invoering hiervan."

Herbekijk hier het volledige gesprek met Bart Tommelein in "De afspraak" (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Op de vraag of het doorgaan met de invoering ondanks negatieve adviezen een toonbeeld is van slecht bestuur, gaat Tommelein niet echt in. "Leuk is dit niet", antwoordt hij kort. "Ik heb geprobeerd een groot draagvlak voor zonnepanelen te creëeren, en ik vind het jammer dat dat nu weg is."

Extra compensatie?

"Ik heb eind 2018 als minister duidelijk gemaakt dat ik niet zou doorgaan met de digitale meter als er geen oplossingen kwamen om het rendement te verzekeren", zegt Tommelein, die nu als Vlaams parlementslid zetelt. "Ik zal er ook alles aan doen om samen met de regering ervoor te zorgen dat er nu compenserende maatregelen komen om de problematiek aan te pakken. De minister is daar nu ook mee bezig."

Gelijk welke compensatie je doet, het zal geld kosten

Voormalig Energieminister Bart Tommelein (Open VLD)

Het is nog wachten op structurele oplossingen dus, maar wat zeker lijkt: de belastingbetaler (ook degene zonder zonnepanelen) zal ervoor opdraaien. "Gelijk welke compensatie je doet, het zal geld kosten", geeft Tommelein toe. Maar hij belooft dus dat er sowieso steun komt voor diegenen die het rendement van hun zonnepanelen nu zien achteruitgaan. 

Herbekijk hieronder het verslag over de excuses van Tommelein uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen