Nieuwe gallowayrunderen grazen in Buggenhout bos

Er staan twee nieuwe gallowayrunderen in het bos van Buggenhout. Dat zijn grote harige koeien waar je als bezoeker gewoon naast kan wandelen. De 2 galloways vergezellen nog 1 ander ouder rund.

Boswachter Reinhart Cromphout kon twee gallowayrunderen krijgen van een collega boswachter uit een ander natuurgebied. Een mooie kans want een van de twee gallowaykoeien die al in Buggenhout bos liepen, was deze zomer gestorven. Met twee nieuwe erbij hoeft de overblijvende koe zich niet eenzaam te voelen. Koeien zijn kuddedieren, ze leven graag in groep, legt de boswachter uit. "Sinds we ze gelost hebben gingen ze direct naar elkaar toe."

Hoe ga je ermee om?

Veel natuurgebieden hebben gallowayrunderen lopen. "Het zijn van nature  schuwe dieren", volgens de boswachter. Ze zijn wel zachtaardig van karakter, maar hij raadt aan altijd 30 meter afstand te houden zodat de koeien rustig blijven. "Honden moeten aan de leiband en je mag de runderen zeker niet voederen." 

 De koeien staan niet achter prikkeldraad, je kan er gewoon tussen lopen, "dat is net de charme ervan. Maar een koe die neerligt en plotseling schrikt van iets, dat zou gevaarlijk kunnen zijn.

kasto80

Meest gelezen