Radio 2

Buren helpen gezin uit Hoeilaart dat woning verloor door brand: "een ontzettend mooi, hoopvol verhaal"

In Hoeilaart is een spontane hulpactie op gang gekomen voor de alleenstaande moeder van vijf kinderen die gisteren alles verloor bij een woningbrand. Er kwam een massale respons op de oproep van een buurman op de sociale media.

De Sohiestraat in Hoeilaart stond gisteren, zondag, in rep en roer door een woningbrand. Een alleenstaande moeder en haar vijf kinderen zijn door de brand alles kwijt. Maar heel wat mensen springen in de bres, na een oproep op de sociale media.

Olivier Dewit zette de hulpactie op het getouw. "De bewoonster huurde haar woning van het OCMW. Ze had het dus al niet breed. Na de brand stond ze op haar blote voeten op straat. Ook haar kinderen hadden niks meer: geen kleren, geen boekentas, geen speelgoed... Maar het duurde niet lang voor de buren hulp boden."  

Ophaalronde

"Sommige buren kwamen spontaan spullen aanbieden. Mensen brachten schoenen, kinderen gaven speelgoed en daarop ben ik met een ronde in de wijk begonnen", vertelt Olivier. "We zijn drie uurtjes op stap geweest, en we kregen een massa spullen en geld mee: speelgoed, kleren, schoenen, een laptop, matrassen... noem maar op. We zijn zeker 20 keer heen en terug gegaan met wat we ophaalden." 

Een jongen haalde zijn spaarpot en zei dat alle bankbiljetten die erin staken voor het getroffen gezin waren. Kippenvel!
Olivier Dewit, buurman

Spaarpot

"De brand heeft de buurt echt beroerd. Sommige mensen openden de deur met tranen in hun ogen", weet Olivier. "Wat me misschien nog het meest aangreep was de jongen die zijn spaarpot ging halen en die zei dat alle bankbriefjes die erin staken voor het getroffen gezin waren." 

Kippenvel

Olivier is aangenaam verrast door de golf van solidariteit: "Ik had bijna constant kippenvel. Je zou verwachten dat iedereen in zijn cocon zou blijven, door corona en egoïsme. Maar dat was helemaal niet het geval. En het blijft maar duren. Mensen komen vandaag nog allerlei spullen aanbieden. Straf"

Een beetje toekomst

Olivier houdt een goed gevoel over aan de hulpactie: "Dit is een ontzettend mooi, hoopvol verhaal. We kunnen de vrouw nu een beetje hoop op de toekomst geven, want ze zag het helemaal niet meer zitten. Samen met het OCMW van Hoeilaart helpen we haar er nu weer bovenop!"  

Meest gelezen