Burgemeester van Wellen wil degelijk openbaar vervoer van en naar vaccinatiecentra: "Ook die drempel verlagen"

Nu het duidelijk is waar de verschillende vaccinatiecentra tegen het coronavirus komen, moet er ook werk gemaakt worden van degelijk openbaar vervoer er naartoe. Dat zegt Vlaams parlementslid en burgemeester van Wellen Els Robeyns (SP.A) op TVL. Vooral in landelijke gebieden, zoals Wellen is dat nu niet evident om er gemakkelijk te geraken, aldus Robeyns.

De inwoners van Wellen zullen naar het vaccinatiecentrum in Borgloon moeten, maar vanuit de deelgemeenten kunnen mensen daar niet rechtstreeks geraken", zegt burgemeester Els Robeyns van Wellen. "Reizigers zullen moeten overstappen in het centrum van Wellen, daar is er elk uur een lijnbus naar het centrum van Borgloon. En daar moeten reizigers dan nog een half uur wachten op een bus naar het vaccinatiecentrum in het Panishof. Dat is geen efficiënte manier om er te geraken." Robeyns pleit voor 3 à 4 vaccinatiebussen per dag.

Veilige bussen?

Dat busvervoer kan ook in volle coronacrisis veilig gebeuren, denkt Robeyns. "Nu rijden er ook lijnbussen, met de nodige afstand en mondmaskers moet dat mogelijk zijn. Vanuit de gemeente zouden we bijvoorbeeld begeleiders kunnen inzetten. Die kunnen mensen daarin ook wat begeleiden, tegelijkertijd kunnen ze de mensen ook wat kunnen geruststellen, want veel mensen zijn toch ook een beetje ongerust over die vaccinatiecampagne."

Het kan zijn dat we taxi's en autocarbedrijven inzetten om de mensen naar de vaccinatiecentra te brengen.

Mobiliteitsminister Lydia Peeters

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is zich bewust van het probleem. Ze wil dat alle lokale besturen gecontacteerd worden om na te gaan waar en wanneer er extra bussen naar de vaccinatiecentra nodig zijn. "Sommige gemeentebesturen willen een taxi of een mindermobielencentrale. Ik hoop dat ik dat vrijdag op de ministerraad kan afkloppen", vertelt minister Peeters. "Tegelijk is aan De Lijn gevraagd om een halte te voorzien op maximum 500 meter van het vaccinatiecentrum. Dat kan een omleiding zijn voor bestaande lijnen, maar het kan evengoed een  extra verbinding zijn die moet worden ingezet. Dat kan dan met taxi's of autocarbedrijven."

Meest gelezen