Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Week na ontploffing in Chinese goudmijn geven mijnwerkers teken van leven via briefje: "Stop niet met zoeken" 

Een week na de ontploffing in een Chinese goudmijn hebben de mijnwerkers die vastzitten een teken van leven gegeven. Reddingswerkers hadden voedsel, medicijnen en papier naar beneden gestuurd en de mijnwerkers waren in staat om een briefje terug te sturen met daarop de boodschap: "Stop niet met naar ons te zoeken". 

Bij een ontploffing in een goudmijn in Yantai, in het oosten van China, kwamen 22 mijnwerkers vast te zitten. Dat was een week geleden en sindsdien werd er niets meer vernomen van de mijnwerkers. Tot nu. Want volgens de Chinese staatsmedia hebben reddingswerkers contact kunnen leggen. 

Bekijk hier hoe de reddingswerkers contact konden leggen: 

Videospeler inladen...

Met touwen lieten de reddingswerkers voedsel, medicijnen, papier en potloden naar beneden. Even later kregen ze een briefje terug, met daarop de boodschap dat er nog zeker 12 mijnwerkers in leven waren. Over het lot van de 10 anderen is niets bekend. 

"We zijn allemaal uitgeput. We hebben een dringende nood aan medicijnen voor maagpijn, pijnstillers, verband en ontstekingsremmers. Drie mensen lijden ook aan hypertensie", aldus de brief. Volgens de auteur van het briefje gaat de toestand van de mijnwerkers snel achteruit door een gebrek aan zuurstof en omdat er water binnenstroomt. Momenteel zouden er vier gewonden zijn. "Maar we kennen de situatie niet van tien anderen. We blijven de hoop bewaren. Bedankt!"

We kennen de situatie niet van tien anderen. We blijven de hoop bewaren

Briefje mijnwerkers

300 reddingswerkers boren momenteel verschillende schachten in de hoop dat de mijnwerkers op die manier geëvacueerd kunnen worden.

Xinhua

Cruciale tijd verloren

Na de ramp duurde het nog 30 uur vooraleer het ongeluk gerapporteerd werd, waardoor er kostbare tijd verspild werd. Twee lokale politici zijn al aan de kant geschoven. De managers van de mijn werden intussen gearresteerd omdat ze het ongeluk zo laat gemeld hebben.

Niet het eerste ongeluk

Mijnongevallen komen veel voor in China. Vaak zijn de ongevallen te wijten aan een gebrek aan veiligheidsmaatregelen.  

In december stierven nog 23 mijnwerkers in een mijn in de zuidwestelijke stad Chongqing. Enkele maanden daarvoor kwamen 16 anderen om door een koolmonoxidevergiftiging nadat ze ondergronds waren vast komen te zitten in een andere kolenmijn in de stad.

Meest gelezen