Dakbrand in Bozar in Brussel grotendeels geblust: "Dit is een culturele ramp"

De dakbrand die maandagnamiddag ontstaan is in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, is bijna volledig geblust. Dat meldt de Brusselse brandweer. "Er blijven nog twee kleine vuurhaardjes over die nu geblust worden", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Door de interventie is het verkeer in de Koningstraat afgesloten tussen het Koningsplein en de Wetstraat en op het Paleizenplein.

Rond 4 uur in de namiddag is er brand uitgebroken op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, beter bekend als het Kunstencentrum Bozar. Dat gaat gepaard met veel rookontwikkeling. De bluswerken zullen nog enige tijd in beslag nemen. 

"Er blijven nog twee kleine vuurhaardjes over die nu geblust worden en dan is alles geblust", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "We zijn wel nog enkele uren bezig om de dakbedekking te verwijderen zodat het vuur niet heropflakkert. We zullen ook een groot deel van het bluswater dat in het gebouw is gesijpeld, al wegpompen. Later op de avond komt een privé-bedrijf het overige water wegpompen en het dak beschermen met zeilen." 

De brandweer heeft in de loop van de namiddag en avond in totaal een 60-tal brandweerlui ingezet om het vuur te bestrijden. Twee daarvan raakten gewond. Een werd onwel door een hartprobleem en moest naar het ziekenhuis gebracht worden, maar zijn toestand is intussen stabiel en niet zorgwekkend, de tweede gleed uit op het dak zelf en bezeerde daarbij zijn been maar bleef op post.

Lees voort onder de afbeelding:

"Het gedeelte van het dak waar de brand woedde, bevindt zich niet boven een zaal waarin zich kunstwerken bevinden, dus dat is alvast goed nieuws." voegt hij er nog aan toe. De brandweer is ter plaatse met zes pompwagens  en vier ladderwagens.

Toch zou de schade enorm kunnen blijken, zegt journalist Ann De Bie: "Aan de platte daken van het gebouw worden renovatiewerken uitgevoerd, en wellicht is er in de koelinstallaties iets misgelopen. Het vuur heeft zich verspreid in de ruimtes onder het dak."

Het gebouw is een art deco-ontwerp van de beroemde architect Horta. Je kan hier toch wel spreken van een culturele ramp.

VRT-reporter Ann De Bie

"Dit is een enorm groot gebouw, bijna een voetbalveld groot. Je kan hier toch wel spreken van een culturele ramp. Het gebouw is een art deco-ontwerp van de beroemde architect Horta. Men is al 25 jaar bezig dat prachtige gebouw te renoveren. Dat heeft tot nu toe 100 miljoen euro gekost. En nu die brand, dat is heel erg."

Bekijk hier het gesprek met reporter Ann De Bie in het Journaal, en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er liep ook een tentoonstelling met originele partituren van Beethoven: de directeur maakte zich sterk dat ook die gevrijwaard zullen worden.

VRT-reporter Ann De Bie

Ann De Bie: "Paul Dujardin, de directeur van Bozar, hoopt dat de concertzaal, de prachtige Henry Le Boeufzaal, gevrijwaard is. Er liep ook een tentoonstelling met originele partituren van Beethoven: de directeur maakte zich sterk dat ook die gevrijwaard zullen worden.  Maar hoe groot de schade echt gaat zijn, dat zal pas morgen duidelijk worden, als de mensen van het museum in de zalen kunnen gaan kijken."

Het vuur verspreidde zich net onder de dakbedekking van zink en roofing, en dat maakt het moeilijk om het te blussen. 

Bekijk hier het verslag over de Bozar-brand uit het Journaal en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er is waarschijnlijk waterschade in de zalen. Ik voel toch wel dat het heel ernstig is.

Barbara Van der Wee, architecte renovatiewerken

De architecte van de renovatiewerken aan de Bozar, Barbara Van der Wee, vreest dat de schade ernstig kan zijn: "Die daken zijn ook deels in glas, en daaronder heb je glazen plafonds. Dus er is waarschijnlijk waterschade in de zalen. En ook de daken op zich zijn waarschijnlijk beschadigd. Ik voel toch wel dat het heel ernstig is."

Door de interventie is het verkeer in de Koningsstraat afgesloten tussen het Koningsplein en de Wetstraat en op het Paleizenplein. Het Kunstencentrum Bozar blijft door de dakbrand van maandag zeker een week gesloten, alvast tot en met maandag 25 januari, meldt de woordvoerster van Bozar.

Meest gelezen