Radio 2

Eerste West-Vlaamse ecotunnel in gebruik genomen in Kortrijk

In Marke, bij Kortrijk, is de eerste West-Vlaamse ecotunnel in gebruik genomen. Via die tunnel kan het wild in het Preshoekbos veilig van de ene kant naar de andere, zonder over de E403 te moeten. Dat is veiliger voor de dieren, maar ook voor het autoverkeer. 

De tunnel zelf bestaat al langer, voor fietsers en autoverkeer, maar is nu met een afscheiding gesplitst in een linker- en rechterhelft. Aan de ene kant, voor de dieren, is het asfalt weggenomen. "Voor de tunnel moet er wel nog een raster komen, maar blijkbaar vinden de dieren nu al hun weg", zegt Jan Allegaert van Natuur en Bos.

"Zonder dat het raster er staat, hebben we al sporen gevonden van een ree. We hebben ook al uitwerpselen gevonden van steenmarters. Deze tunnel zal veel betekenen voor wilde dieren, zoals watersalamanders, hazen, konijnen, veldmuizen, vossen enzovoort."

Niet wandelen op onverharde deel

“We roepen wandelaars en passanten op om niet op het onverharde gedeelte van de ecotunnel te wandelen”, zegt Bert Herrewyn (SP.A), schepen van Natuur en Biodiversiteit. “In de ecologische passage is geen toegang voor wandelaars of fietsers voorzien. De recente aanwezigheid van mensen kan de dieren afschrikken en het functioneren van de ecotunnel in het gedrang brengen."  

Radio 2

Meest gelezen