Radio 2

Gentse politie heeft nieuwe fietsen: "Ze zijn stabiel in weer en wind en ze slaan niet lek"

De Draken, de fietsbrigade van de Gentse politie, rijden voortaan met splinternieuwe trekfietsen. De 17 tweewielers, die elk zo'n 4.000 euro kosten, zijn extra wendbaar en ze rijden niet lek. "Ze zijn heel comfortabel", vertelt Dimitri Van Damme, die zelf al 18 jaar een "draak" is.

23 jaar geleden werd de fietsbrigade als eerste fietspatrouille opgericht in ons land. Sindsdien heeft ze al talloze dieven en criminelen gevat, marathons begeleid of plaatsen beveiligd waar iets was gebeurd. Voor de vierde keer in haar bestaan krijgt de brigade een nieuwe fiets. En dat was nodig, want per dag fietsen de agenten gemiddeld 35 kilometer.  Soms loopt dat op tot 60 km afhankelijk van de opdracht die dag.

Nieuwe snufjes

"Onze nieuwe dienstfiets heeft heel wat nieuwe snufjes", vertelt Dimitri. "Zo heeft die een gesloten naafversnelling met veertien versnellingen, met riemaandrijving. Er zitten geen uitstekende delen op die kunnen afbreken of waar we ons pijn aan doen. De zijsteun is zeer stevig, zodat we beter een straat kunnen afsluiten en beveiligen. Dankzij de stuurblokkering is er extra stabiliteit." Om te vermijden dat de achtergelaten fiets vlot kan verplaatst worden, is er een beugelslot voorzien. Hierdoor kunnen de 'draken' hun fiets veilig en snel achterlaten. Ook de dikke banden vallen op. "Die hebben het voordeel dat je er niet plat mee kunt rijden, je op elke ondergrond heel wendbaar bent en je vlotter over de tramsporen rijdt."

Nieuwe kledij

Iedere fiets is ook nog eens volledig op maat gemaakt van iedere agent zodat die er geen rugklachten van krijgt.  Daarnaast kregen de Draken ook nieuwe kledij. Zo is ieder pak weer oranje, zoals bij de verkeersdienst. De Draken zouden alvast geen last meer mogen hebben van de verschillende weersomtandigheden : zo zijn er warme en waterdichte kleren in de winter, ademende kleren in de zomer en verschillende tussenseizoensoutfits.

kasto80

Meest gelezen