Videospeler inladen...

Dalle fluit Decaluwé terug: verbod op activiteiten voor kinderen jonger dan 12 in West-Vlaanderen staat "on hold"

Het lijkt erop dat de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé voor zijn beurt heeft gesproken bij de aankondiging van een verbod op binnenactiviteiten voor kinderen jonger dan 12. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) meldt dat het verbod "on hold" gezet wordt en in de schoot van het komende Overlegcomité besproken zal worden.

De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé had vanmiddag een verbod aangekondigd voor alle activiteiten van -12 jarigen om de coronapandemie te bestrijden. Even later verduidelijkte hij dat het enkel over binnenactiviteiten ging. Rond 17.45 uur bereikte VRT NWS het bericht dat Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) de gouverneur heeft gevraagd om het verbod "on hold" te zetten. 

Ook voorzitter Joachim Coens van CD&V bevestigt intussen op Twitter dat van het verbod niks in huis komt.

Gouverneur Decaluwé  wou met het verbod de verspreiding van die Britse variant tegengaan. Het verbod hield in dat alle indoorculturele, sport- en jeugdactiviteiten voor -12-jarigen niet langer konden doorgaan in de provincie West-Vlaanderen. De gouverneur benadrukte dat het om een tijdelijke maatregel ging. 

"We willen met het verbod een pauzemoment inlassen om de situatie goed te kunnen inschatten. Als die inschatting is gemaakt, kan het goed zijn dat het verbod wordt opgeheven. Met het oog op de krokusvakantie is dat natuurlijk belangrijk", klonk het bij Decaluwé.

Een drastische beslissing als alle activiteiten voor kinderen onder de twaalf te verbieden, moet nationaal afgestemd worden

Benjamin Dalle

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft begrip voor de kritiek op de warrige communicatie over het activiteitenverbod voor kinderen jonger dan 12 in West-Vlaanderen. Gouverneur Decaluwé had een verbod op (indoor)activiteiten aangekondigd, maar trok dat even later weer in na een gesprek met Dalle.

Volgens Dalle kan zo een drastische beslissing niet door een provinciegouverneur genomen worden, maar moet dat overlegd worden op het Overlegcomité. "Een drastische beslissing als alle activiteiten voor kinderen onder de twaalf te verbieden, moet nationaal afgestemd worden. Dit zijn geen maatregelen om op provinciaal vlak af te sluiten", aldus Dalle.

Dalle weet dat de experten eerder al voorstelden om kinderen onder de twaalf niet langer samen te laten sporten, maar Jeugdwerk stelt vast dat activiteiten voor kinderen goed georganiseerd worden en het aantal besmettingen er beperkt blijft.

"Ik begrijp dat er kritiek is op de warrige communicatie, maar hier is er snel gehandeld. Er was even onduidelijkheid, maar het is snel rechtgezet. Het belangrijkste is dat kinderen en jongeren centraal blijven staan in alle beslissingen die we nemen", besluit Dalle. 

Bekijk het gesprek met Benjamin Dalle uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Algemene coronamaatregelen

De gouverneur roept daarnaast algemeen op om de coronamaatregelen overal in zijn provincie strikt toe te passen. Ook vraagt hij om alertheid bij bedrijven waar telewerk niet mogelijk is. "De coronamaatregelen lopen al een tijdje en de alertheid neemt af. We moeten scherp blijven en inzetten op het correct en steeds dragen van het mondneusmasker in het bedrijf. Verder moeten te dichte contacten tijdens, na het werk en in de middagpauzes vermeden worden." 

Decaluwé vraagt de West-Vlaamse steden en gemeenten om in te zetten op de handhaving van de quarantainemaatregelen.

Infectioloog Erika Vlieghe: "Advies om activiteiten voor kinderen te beperken, dateert van 5 januari"

De (teruggefloten) beslissing van gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen om alle activiteiten voor kinderen jonger dan 12 in zijn provincie te verbieden, nam hij na overleg met onder anderen infectiologe Erika Vlieghe van de Gems, de wetenschappelijke adviesraad van de overheid.

Vlieghe zegt dat de Gems inderdaad adviseert om de binnenactiviteiten voor jongeren te beperken. Dat advies is trouwens niet van vandaag. “We hebben dat advies al genomen in de reeks maatregelen die op 5 januari bekend zijn gemaakt. Die adviezen gelden trouwens voor het hele land." 

"Activiteiten voor jongeren beperken doen wij niet graag, maar het is wel zo dat er op die activiteiten verhoogde kans is op het doorgeven van het virus omdat daar verschillende jongeren uit verschillende bubbels samenkomen. Beperken van die activiteiten kan helpen om bijvoorbeeld de scholen open te houden. Het is natuurlijk wel zo dat als je die maatregelen neemt, je ze best eerst afstemt met alle betrokken partijen.”

Meest gelezen