Videospeler inladen...

Hoofdverpleegkundige Luc Clement krijgt eerste Moderna-spuitje in Middelheimziekenhuis Antwerpen

Vanmiddag is in het Middelheim ziekenhuis in Antwerpen de eerste zorgkundige met het Moderna-vaccin ingeënt. Het Middelheim is het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat het Moderna-vaccin ter beschikking kreeg. Tot nu toe werd in ons land enkel het vaccin van Pfizer/BioNtech gebruikt. Het ziekenhuis kreeg voorlopig 1.000 dosissen. In eerste instantie wordt daarmee het personeel op de covidafdeling, de spoeddiensten en de intensieve zorg ingeënt.

Vorige vrijdag waren de 1.000 Moderna-vaccins aangekomen in het Middelheim ziekenhuis in Antwerpen. Het ziekenhuis had de eer om als eerste in Vlaanderen het Moderna-vaccin te krijgen.  Tot nu toe werd altijd dat van Pfizer gebruikt. Maar het vaccin van Moderna moet niet aan -70° maar aan -20° bewaard worden. De ontdooiing duurt dus minder lang.

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ontdooien duurt minder lang

"Om tien uur vanochtend zijn we met het ontdooien begonnen" zegt Tom Van Der Vreken van de ZNA-ziekenhuizen. "De vaccins zijn bij -20° uit de diepvriezer gehaald en overgebracht naar een koelcel. Bij Moderna heb je vier weken tussen twee vaccinaties, bij Pfizer zijn dat er drie. En het Moderna-vaccin hoef je niet aan te lengen met een zoutoplossing, je kan het rechtstreeks uit het flesje injecteren."

Eenmaal uit de koelcel, blijft het flesje nog twaalf uur goed. Maar één keer gebruikt, moet je het binnen de zes uur opgebruiken. Een flesje is 5 ml, goed voor tien dosissen. Het is afwachten of er een elfde of twaalfde dosis uit kan gehaald worden.

Voor personeel

Vandaag worden 120 zorgkundigen ingeënt, tegen vrijdagavond zijn dan alle 1.000 vaccins opgebruikt. In eerste instantie zijn ze bedoeld voor zorgkundigen op covidafdelingen, intensieve zorg en spoeddiensten. Mogelijke bijwerkingen zijn spierpijn, rillingen, wat koorts gedurende enkele dagen, "maar dat houden we goed in de gaten", aldus Van Der Vreken.

Tweede spuit

"De tweede spuit moet over vier weken volgen. Het duurt dan nog een tweetal weken voordat je volledig beschermd bent. Het blijft wel belangrijk om de veiligheidsmaatregelen te respecteren want je bent zelf wel beschermd tegen corona maar je kan de ziekte wel nog altijd doorgeven", benadrukt Van Der Vreken. (Lees verder onder foto)

foto: radio 2

Eerste Vlaming

Luc Clement, hoofdverpleegkundige had de eer om vanmiddag de eerste Vlaming te zijn die werd ingeënt met het Moderna-vaccin: "Ik ben heel blij dat ik als eerste het vaccin heb gekregen. Wij werken als team al maanden met covidpatiënten. Wij hebben gezien wat het virus kan doen met een mens, we hebben de angst in de ogen van de mensen gezien. Ik ben echt blij dat ik nu gevaccineerd ben en over enkele weken echt beschermd ben en ik hoop dat we over enkele maanden opnieuw normaal kunnen functioneren." 

Deze maand worden nog 13.000 Moderna-vaccins verwacht in het ziekenhuis. Daarmee hoopt het ziekenhuis snel haar meer dan 6.000 personeelsleden in te kunnen enten.

Meest gelezen