Internationaal onderzoeksteam verwijt China en Wereldgezondheidsorganisatie traagheid in aanpak van coronacrisis

Een internationaal onderzoeksteam met ronkende namen schuwt in een tussentijds rapport de kritiek niet op de aanpak van de coronacrisis begin vorig jaar. Zowel lokale en nationale overheden in China, als de Wereldgezondheidsorganisatie als veel andere landen hebben te traag gereageerd op de uitbreiding van de pandemie. In mei zou het volledig verslag van het onderzoek klaar zijn.

Het team was in mei door de top van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelf samengesteld en stond onder leiding van enkele internationaal gerenomeerde gewezen politici zoals de voormalige premier van Nieuw-Zeeland Helen Clark en Ellen Johnson-Sirleaf, gewezen presidente van het West-Afrikaanse land Liberia en Nobelprijswinnares voor de Vrede. Dat team moest een onafhankelijk onderzoek voeren naar de manier waarop de coronacrisis -zeker in de beginfase- aangepakt werd.

Het is duidelijk dat de lokale en nationale overheden in China de nodige maatregelen veel krachtiger hadden moeten doorvoeren

Het tussentijdse verslag is niet mals en dat voor heel wat actoren. In de eerste plaats is er kritiek op China zelf, waar het virus eind 2019 is opgedoken in de stad Wuhan. Zowel de lokale overheden in Wuhan en de provincie Hubei als de nationale overheid in Peking hadden de gezondheidsmaatregelen veel strikter moeten toepassen in januari vorig jaar, vindt het onderzoeksteam. Dat kan hard aankomen in Peking, waar men erg gevoelig is voor buitenlandse kritiek op de aanpak van de uitbraak van het virus dat zich daarna over de hele wereld kon verspreiden.

Waarom geen internationaal alarm in januari 2020?

Het onderzoek heeft echter vooral ook kritiek op de werking van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de trage reactie daarvan op de crisis. Zo begrijpen de onderzoekers niet waarom de WHO tot eind januari vorig jaar geaarzeld heeft om een internationaal alarm af te kondigen. Het woord "pandemie" of wereldwijde epidemie is pas gevallen midden maart. 

De crisis toont volgens het rapport aan dat "de WHO niet voldoende uitgerust is voor haar taak" en dat "het systeem voor een wereldwijde waarschuwing voor een dergelijke uitbraak zijn taak niet aankan". Het team beveelt dan ook een "wereldwijde reset" aan en zal in het eindverslag in mei aanbevelingen doen voor een betere werking. 

Het internationale waarschuwingssysteem voor een pandemie kan zijn taak niet aan

De WHO is al eerder onder vuur gekomen wegens de aanpak van de crisis, onder meer van VS-president Donald Trump die zijn land uit de organisatie heeft teruggetrokken en die als grootste donor dus ook geen bijdragen meer wil betalen, al kan dat door de nieuwe president Joe Biden worden teruggeschroefd. Toch hebben ook andere landen en veel waarnemers kritiek op de trage aanpak van de WHO, zeker in de beginfase toen het virus nog had ingedamd kunnen worden.

In te veel landen werden de waarschuwingen genegeerd

Maar het zijn niet enkel China en de WHO die de zwarte piet toegeschoven krijgen. In veel landen is ook nadien te veel getreuzeld met maatregelen te treffen waardoor de ziekte zich heeft kunnen verspreiden, luidt het. 

Samengevat lijst het rapport de mankementen aan van de aanpak van de beginnende coronacrisis door lokale en nationale overheden in China evenals de mankementen in de werking van de WHO, maar ook die van veel landen. Als gevolg daarvan kon het virus in de beginfase verspreiden naar de rest van de wereld. 

Het onderzoek bevestigt de kritiek uit alle hoeken en was overigens bevolen door de WHO onder druk van die kritiek. Het legt de verantwoordelijkheden vast, zeker wat betreft de traagheid van optreden. De opstellers zijn gewezen leiders die niets meer te verliezen hebben en dus vrijuit kunnen praten. Op dit ogenblik is er een team van experten van de WHO in China, maar dat kon pas een jaar na de uitbraak gebeuren en de WHO hoedt er zich voor om Peking te irriteren.

Meest gelezen