AFP or licensors

Italiaanse regering overleeft vertrouwensstemming in het Lagerhuis, maar echte uitdaging komt morgen in de Senaat

Premier Giuseppe Conte heeft vanavond het vertrouwen van het Lagerhuis gekregen. De stemming kwam er nadat een kleine coalitiepartner de steun aan de regering had opgezegd. Morgen komt echter de grote uitdaging voor Conte, want in de Senaat zou hij enkele zetels te kort komen. Volgens waarnemers is de kans groot dat de Italiaanse regering in volle coronacrisis ten val komt.

De crisis was vorige week losgebarsten toen de kleine partij "Italia Viva" van de vroegere premier Matteo Renzi plots haar steun aan de regering van premier Giuseppe Conte introk. Renzi was het naar eigen zeggen niet eens met de manier waarop Conte Europees geld zou besteden om de Italiaanse economie uit het dal te trekken waarin ze door de coronacrisis beland is.

Renzi had daarop een aantal voorwaarden gesteld om de regering-Conte toch overeind te houden, maar de overblijvende coalitiepartners -de Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische PD- weigeren dat en hebben geen vertrouwen meer in Renzi. Ook veel andere politici en waarnemers vinden het onverantwoord om de regering in een crisis te duwen op het moment dat het coronavirus opnieuw hard toeslaat. 

Premier Conte ging dus steun zoeken bij andere parlementsleden uit het centrum of bij liberale partijen. Die heeft hij dus gevonden, maar de stemming van 321 voor en 259 tegen de regering, is voor Conte beter dan veel waarnemers hadden verwacht. 

Morgen moet de Senaat stemmen over de regering en dan zou Conte enkele zetels te kort komen. Er wordt nog koortsachtig overlegd, maar het zou best kunnen dat morgen de regering valt. 

Wat er dan gaat gebeuren, is niet duidelijk. Mogelijk komt er een regering van nationale eenheid of komen er nieuwe verkiezingen. 

De partijloze universiteitsprofessor Giuseppe Conte is premier sinds juni 2018. Eerste leidde hij een regering van de Vijfsterrenbeweging met de radicaal-rechtse Lega van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini en wat onafhankelijken. 

In augustus 2019 kwam het tot een breuk tussen de twee grote coalitiepartners. Conte bood zijn ontslag aan, maar kon kort daarop een nieuwe regering vormen met de Vijfsterrenbeweging, de sociaaldemocratische PD en de daarvan afgescheurde partij Italia Viva van Matteo Renzi. Die laatste is dus nu weg en het is aan Conte om een nieuwe meerderheid te vinden. Hij heeft nog wel de steun van een kleinere linkse beweging.

Meest gelezen