Jessa Ziekenhuis Hasselt start met opsporing coronavarianten: "We willen een derde golf vermijden"

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt wil via een apparaat, waarmee slechte kankergenomen worden getest, coronavarianten opsporen. Als de resultaten van dat onderzoek goed zijn, kunnen er tot 2.000 stalen worden afgenomen. Nu ligt het tempo op 1.000 stalen per week, door vier andere ziekenhuizen. Zo'n techniek, die sequenering genoemd wordt, is nodig om nieuwe mutaties van het virus snel te kunnen opsporen en vaccins aan te passen.

Vorige week nog werden in het laboratorium van het Jessa Ziekenhuis 109 personen positief bevonden na een coronatest. Daarvan werden 24 proefstalen verder onderzocht, op dezelfde manier waarop kanker ontleed wordt. De bedoeling is om snel mutaties van het virus te ontdekken, zodat vaccins eventueel kunnen aangepast worden. "We gaan heel de sequentie van dat virus uitlezen, dat zijn zo'n 30.000-tal lettertjes, en dan gaan we kijken waar de mutaties zitten, en of het de gekende mutaties zijn zoals de Zuid-Afrikaanse, de Britse, of de Braziliaanse", zegt Brigitte Maes van het Jessa Ziekenhuis. "Het is de ideale methode om met grote zekerheid en precisie mutaties te kunnen identificeren." Zo werd vorige week de Britse variant bij een besmet persoon ontdekt. De Zuid-Afrikaanse variant werd in deze beperkte steekproef niet gevonden.

We moeten ervoor zorgen dat de vaccinatiecampagne niet in het gedrang komt door het ontstaan van een derde golf

Brigitte Maes, Jessa Ziekenhuis Hasselt

Het lab kan nu binnen de drie tot vier dagen na het vaststellen van een besmetting duidelijkheid geven over het type variant. Besmette personen zullen bij ontdekking van een besmettelijkere variant bijkomend geïnformeerd worden, kunnen langer in isolatie gaan en er zal hen gevraagd worden om voorzichtig te zijn, zodat die mutatie ingedijkt kan worden. "Er is een grote noodzaak om dit te doen, want er wordt nu zwaar ingezet op de vaccinatiecampagne. We moeten ervoor zorgen dat die niet in het gedrang komt door het ontstaan van een derde golf", gaat Maes verder. "En gezien de grote besmettingsgraad van de Britse variant, moeten we toch alle wapens in de strijd gooien om te vermijden zo'n situatie zich voordoet."

Kosten

In eerste instantie gaat het lab de bevolking van Limburg monitoren, maar het kijkt er naar uit om dit initiatief te kunnen inpassen in een nationaal, door de overheid gesteund, project: "Er zijn onkosten en we hopen dat de overheid ons daar in gaat kunnen volgen, en dat we die voor een deel kunnen recupereren. Want momenteel neemt Jessa dat op zich", besluit Maes.

Meest gelezen